3 svar
4219 visningar
ririihx 2 – Fd. Medlem
Postad: 28 feb 2019 18:35

Enzymaktivitet

Hej!!

Jag har nu utfört en laboration som går ut på att studera enzymaktivitet. Kortfattat, man skulle addera vatten i tre glas varav en av de ska man tillsätta ättiksprit i. Man ska sedan tugga på knäckebröd sedan spotta i ett glas med bara vatten och glaset med ättiksprit i. Man ska sedan tillsätta jod och sedan studera resultatet. Grejen är att jag förstår varför glaset med bara vatten i och tuggad knäckebröd inte fick blå färg (det är ju för att nedbrytningen redan påbörjat i munnen av enzymet amylas) men varför fick glaset med ättiksprit och tuggad knäckebröd blå färg? 

Teraeagle 20356 – Moderator
Postad: 28 feb 2019 18:48

Ledtråd: Har pH-värdet någon inverkan på formen hos ett protein?

ririihx 2 – Fd. Medlem
Postad: 28 feb 2019 19:30

Ättiksprit har ju etanol i sig och det omvandlas till ättiksyra va? Och ättiksyra har ju ett lågt pH-värde då det avger vätejoner men jag förstår fortfarande inte varför reaktionen blir annorlunda, haha. Jod bildar ju helst negativa joner och ifall de tar upp vätejoner, vad händer då? Känns som att jag övertänker och att det egentligen är jätte tydligt :/ 

Teraeagle 20356 – Moderator
Postad: 28 feb 2019 20:33

Namnet till trots finns det varken någon etanol eller annan alkohol i ättiksprit, men däremot ättiksyra. Emzymer är proteiner. Vissa aminosyror i proteiner har sura och basiska sidokedjor. Dessa kan ta upp och avge vätejoner när pH-värdet ändras och det påverkar bindningarna och således formen hos proteinet. I ett enzym är det viktigt med en mycket exakt form så att det kan binda till molekyler i speciella vinklar och till specifika grupper. Ändras pH-värdet ändras formen, vilket gör att funktionen ändras och enzymet slutar att fungera, eller fungerar i alla fall sämre. Hur kan du koppla det till din laboration?

Svara
Close