3 svar
31 visningar
Darklord1 är nöjd med hjälpen
Darklord1 3
Postad: 30 dec 2020

Etanoljäsning

Jag håller på och skriva teoridelen för mitt gymnasiearbete om etanoljäsning utifrån potatis och majs. Jag har skrivit om socker (stärkelse), jäsningsprocessen (jästceller), destillationsprocessen av etanolen samt lite om alkoholer. Jag undrar om det finns några fler relevanta ämnen jag kan ta med som har med etanoljäsning att göra då teoridelen är kort. Några funderingar?

Teraeagle 12579 – Moderator
Postad: 30 dec 2020 Redigerad: 30 dec 2020

Kort behöver inte vara dåligt. Kanske du kan lägga till lite bakgrundsfakta om hur etanol produceras i olika delar av världen? Hur stor del av världsproduktionen kommer t.ex. från majs och potatis? Majs är t.ex. en stor råvara i USA, sockerrör är viktigt i Brasilien medan spannmål och rester från skogsindustrin (sulfitsprit) är viktigt i Sverige.

Etanol från potatis är dessutom en svensk uppfinning av en av Sveriges första kvinnliga kemister, Eva Ekeblad, så där finns mycket intressant att läsa. Hon bidrog t.ex. till att stoppa hungersnöden i Sverige eftersom man kunde göra brännvin av potatis och istället göra bröd av spannmålen. På 1700-talet åt man inte potatis som livsmedel.

Råvaror som kan användas som livsmedel (t.ex. majs och potatis) räknas som första generationens råvaror, till skillnad från andra generationens råvaror som skog som inte kan användas till det. Finns det några problem med att tillverka etanol av råvaror som kan användas till matproduktion istället? Det kan du också skriva om. 

Darklord1 3
Postad: 30 dec 2020

Tack för hjälpen. Jag skriver om metoden för etanolframställning i olika delar av världen.

Förr i tiden (typ andra världskriget) gjorde man drickbar sprit av biprodukter från papperstillverkningen.

Lite bättre fakta än vad jag hade i huvudet

Svara Avbryt
Close