0 svar
41 visningar
ettpyre 9
Postad: 5 jan 2021 Redigerad: 6 jan 2021

Etik inom Islam

Hej, jag håller på med en uppgift inom Religion 1a1.

Jag ska förklara vilket etiksbegrepp som bäst stämmer in på islam, och argumentera för varför jag tycker det, samt ge exempel på när etiken  märks i vardagen. Jag måste då nämna ämnen som sharia och jämställdhet.

 

Såhär har jag resonerat såhär långt.

"Jag tycker att Islam främst är pliktetiskt. I och med att en muslim tror på Gud och de lagar Gud har satt upp har de en plikt gentemot Gud. För att kunna leva rätt efter sin religion måste de ta det i beakning innan de begår en handling"

Detta svar ska utvecklas.. men har jag förstått pliktetik rätt här? Är det vad ni tycker jag ska spinna vidare på?

 

Jag tänkte också ta upp att den traditionella tolkningen av Sunna innebär att det blir problematiskt att arbeta för jämställdet eftersom mannen omnämns som överordnad kvinnan. (Jag måste väl hitta en källa på detta påstående? det har jag inte gjort ännu, kanske har jag helt fel?).

Samtidigt vill jag försöka hitta någon feministisk röst inom islam, en förening eller liknande som tolkar sunni/koranen annorlunda.


Tycker ni det här låter okej? Jag har enormt svårt för den här uppgiften, så feedback vore mycket uppskattat. 

Mitt mål är att få ett C, då måste jag "utförligt beskriva vad som utmärker den etiska modellen som dominerar inom Islam, samt kan genomföra en analys."

Svara Avbryt
Close