4 svar
224 visningar
ickemattekunnig 45
Postad: 14 apr 2021 16:17

Evolution

Hej,

Behöver lite hjälp angående hur man kan beskriva hur teorierna om evolution har utvecklats? Har kollat lite på wikipedia men kände mig inte alls klokare. 

mag1 9145
Postad: 14 apr 2021 17:04

Hej!

Vad har du hittat hitintills?

Alex111 333
Postad: 14 apr 2021 18:52

Du kan läsa i boken och söka på nätet, och du kan också kolla på ehinger.nu och jämföra teorierna med varandra, dvs. samla ihop fakta om varje teori. Där kan du se vad som tillagts till varje teori. 

chilli 11 – Fd. Medlem
Postad: 16 apr 2021 08:21

Vet inte om du fortfarande behöver hjälp men här finns det lite om hur teorierna var 

Lamarck var en forskaren som utvecklade och presenterade en logisk, konsekvent förklaring till den evolutionära processen. Även om några av hans idéer senare visade sig vara felaktiga, är hans arbete fortfarande verkligen viktigt eftersom han lade grunden för vår moderna förståelse av evolutionär biologi. Lamarck föreslog teorin om arv av förvärvade egenskaper, som han sa att egenskaper som förvärvats under en organisms livstid kan föras vidare till kommande generationer. 

Lamarcks teori, känd som Lamarckism, är också allmänt känd som arvsteorin om förvärvade egenskaper. Eftersom han trodde att de egenskaper som förvärvats under ett djurs liv skulle föras vidare till nästa generation.

Darwin insåg att det i en viss population av organismer alltid finns individer med olika egenskaper. Till skillnad från Lamarck, som sa att egenskaper kan utvecklas och förändras under hela djurets liv, trodde Darwin att individer helt enkelt föds med olika egenskaper och att dessa skillnader mestadels är slumpmässiga. Individer födda med dessa slumpmässiga egenskaper i olika regioner och under olika förhållanden skulle överleva om deras egenskaper tillät dem att leva i sin miljö, annars skulle de dö. Denna uppfattning, som bygger på tanken att de starka överlever, kallas "Natural Selection". Med andra ord skulle en varelse som föddes vid polerna inte utveckla päls, i motsats till Lamarcks uppfattning, om den föddes med päls skulle den överleva. 

Laguna Online 29162
Postad: 16 apr 2021 09:16

Evolutionsteorin har också utvecklats. Jag vet inte så mycket om det, men ett begrepp som nämns ibland är "gruppselektion".

Svara Avbryt
Close