0 svar
14 visningar
a.kårlin 11
Postad: 31 maj 13:55

Evolution & Etologi: Naturligt urval hos fågelarter

Hej!

Detta är en instuderingsfråga till mitt biologiprov inom evolution och etologi. 
Jag skulle uppskatta komplettering, tips på förbättringar, utökade resonemang och allmän kritik.

 

Varför har det naturliga urvalet hos många fågelarter gynnat färgglada och tjusiga hanar och mer intetsägande och gråa honor?
För alla fågelarter är det grundläggande målet att överleva, vilket innebär att gömma sig från rovdjur och förbli diskret - vilket är varför mer intetsägande och gråa honor gynnats av det naturliga urvalet. Anlaget för att förbli mer dold har inneburit en fördel för överlevnaden. Hanarna vill självklart också överleva, men detta mål korsar med djurens andra mål - att fortplanta sig och föra vidare sitt arv. Parningen för fågelarter går till genom att hanarna letar efter honorna och försöker göra sig så attraktiva som möjligt för att bli valda. Honorna däremot behöver inte göra sig attraktiva eller starka, däremot måste de välja ut vilka hanar som ger ungar med bäst överlevnadsförhållanden - sexuell selektion. 

Färgglada och tjusiga hanar tyder på styrka och att hanarna är friska och fria från sjukdomar, vilket gör dem till bra partners utifrån honornas syn. Därmed väljer de flesta honor att välja färgglada och tjusiga hanar vilket gör att de hanar som saknar de egenskaperna dör ut. 

 

Tack i förhand!

Svara Avbryt
Close