1 svar
25 visningar
a.kårlin 11
Postad: 31 maj 13:59

Evolution & Etologi: Sexuell selektion

Hej!

Detta är en instuderingsfråga till mitt biologiprov inom evolution och etologi.
Jag skulle uppskatta komplettering, tips på förbättringar, utökade resonemang och allmän kritik.

 

Ibland kan man hitta egenskaper/attributer hos en art som tycks försämra deras funktion (t.ex. att påfågelhanens stjärtfjäder är så stor att den inte kan flyga).
a. Vad kallas det urval som gjort att påfågeln utvecklat sin stjärtfäder?
b. Hur kan sådana egenskaper ha uppkommit? Förklara!
Denna typ av urval kallas könsurval, även kallat sexuell selektion. Påfågeln har utvecklat sin stjärtfjäder eftersom den varit ett tecken på en frisk och attraktiv hane vilket har attraherat honor och lett till att den egenskapen förts vidare. De första hanarna med en stjärtfjäder var antagligen starkare, friskare och bättre anpassade till miljön än de utan. Detta la honorna märke till och eftersom de vill föda ungar med höga chanser att överleva valdes dessa hanar. Så påfågeln må ha förlorat förmågan att flyga men den har istället fått en högre chans att överleva och att föda vidare sitt arv.  

 

Tack i förhand!

mag1 2519
Postad: 1 jun 11:21

Påfåglarna har fortfarande kvar förmågan att flyga, men lever likt andra hönsfåglar på marken. De är anpassade till att leva på marken (tyngre kropp, pickande efter föda med mera), men de flyger för att fly undan hot.

Det finns/har funnits flera förklaringar till varför påfåglar skulle ha utvecklat de extravaganta stjärtfjädrarna, och den med sexuell selektion och att hanen visar upp sin högre fitness är en bra modell. De är endast de bäst anpassade och därmed starkaste hanarna som kan visa upp de mest praktfulla fjäderdräkterna. Den spenderade energin (för att bilda fjärdarna) tillsammans med uppvisandet bidrar till dessa hannars högre fitness.

Svara Avbryt
Close