3 svar
30 visningar
Mussen är nöjd med hjälpen
Mussen 200
Postad: 2 okt 12:44

Excitation och jonisering

Hej! Jag håller på att läsa om atomen och jag undrade:

När en foton infaller mot t.ex en väteatom så kan antingen:

1. inget hända (om energikvantan inte är lika med energiskillnaden till någon annan högre nivå eller mer än joniseringsenergin) 

2. Eller så absorberas fotonen och väteatomen exciteras (fotonens energikvanta är exakt lika med energiskillnaden till någon annan högre nivå)

3. Fotonen absorberas och väteatomen joniseras och en elektron sänds ut. (fotonens energikvanta är lika med eller mer än joniseringsenergin)

Det som jag undrade är alltså; när en atom joniseras, säger man att den också har exciterats? Eller är det en helt annan grej? 

Tack på förhand!

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 2 okt 13:08 Redigerad: 2 okt 13:08

Det är en annan grej. Vid excitation är elektronen fortfarande bunden till och därmed en del av atomen, men den befinner sig på en högre energinivå. Vid jonisering frigörs elektronen helt från atomen.

Mussen 200
Postad: 2 okt 13:32

Mhm, det var det jag tänkte men jag var inte säker... Tänkte typ att jonisation kan klassifieras som en slags excitation.

En till fråga; När en atom joniseras blir det inget ljus ellerhur? Tillskillnad från när en atom exciteras och deexciteras alltså..

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 2 okt 14:37 Redigerad: 2 okt 14:40

Nej precis, men energin hos elektronen som frigörs kan tas tillvara i form av elektrisk ström. Det kallas för fotovoltaik. Solceller fungerar på det sättet.

Svara Avbryt
Close