3 svar
31 visningar
desperat är nöjd med hjälpen
desperat 378
Postad: 24 jan 18:05

Exempel positiva och negativa mutationer

Hej hej! Jag ska försöker komma på exempel på positiva mutationer, men än så länge kommer jag bara på att djur kan få en annan färg som gör att de smälter in i omgivningen bättre... Vad finns det för fler?

 

När det gäller negativa tänker jag cancer eller något som gör att man dör. Finns det några andra exempel? 

CIA567 4
Postad: 24 jan 19:41

Positiva mutationer kan ju vara nya möjligheter kan skapas, säg giraffen exempelvis. de äter på träd som är väldigt högt upp. Om då en giraff får en mutation som ger den  längre hals kan den överleva bättre än de andra eftersom den har fler möjligheter till att få föda. Detta skapar evolution!

Negativt skulle kunna vara precis som du säger att man kan få dödliga sjukdomar p.ga. fel vid replikationen såsom cancer vilket kan spridas vidare till nästa generation. Men det kan ju också vara andra genetiska sjukdomar som kan skapas via mutationer.

mag1 6914
Postad: 24 jan 20:53

Generellt kan man beskriva positiva mutationer, genom att de ökar organismens förmåga att överleva och skaffa avkomma. Det kan vara allt från exemplet CIA567 använde med giraffen, till en förändring som gör att organismen bättre kan undvika skador på DNA genom ett bättre reparationssystem, eller att organismen hjälper sin avkomma att klara sig bättre och få mer avkomma.

Negativ mutation försämrar organismens överlevnadsmöjligheter och minskar antalet avkomma. Om t.ex. en mutation leder till avsaknad av pälsfärg/kamouflage, motsvarande vit älg eller vit hare i grön skog, ökar risken för att upptäckas och ätas upp.

desperat 378
Postad: 25 jan 16:09

Tusen tack för er hjälp! Jag uppskattar det jättemycket, tack!

Svara Avbryt
Close