7 svar
114 visningar
CooltMedKemi_ är nöjd med hjälpen
CooltMedKemi_ 211
Postad: 8 jan 2021 13:24

Exoterm reaktion, mentospastill & läsk

Hej!

Jag ville bara dubbelkolla med någon om jag har rätt. Det klassiska experimentet när man lägger mentos-pastiller i läsk, visst är detta en exoterm reaktion?

Tack på för hand!

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 8 jan 2021 14:16

Det är inte uppenbart att det skulle vara det. Varför skulle den vara exoterm, tänker du?

mag1 8919
Postad: 8 jan 2021 15:52

Exoterma reaktioner leder till att värme fristätts, men läsken blir ju inte varmare. Istället händer något annat som gör att läsken sprutar ut likt en kaskad. Vad tror du det kan bero på?

Fungerar det med mentospastiller och kranvatten?

CooltMedKemi_ 211
Postad: 8 jan 2021 18:28

Tack för svar!

Jag tänkte att den borde nog vara exoterm eftersom reaktionen är så "själv-pågående" utan att jag behövde värma upp något av ämnena? Hade jag fel om det?

Hmm, mentos med kranvatten istället? Mentosen kommer ju lösa sig i vattnet efter mycket lång tid, en väldigt långsam reaktion, antar jag?

CooltMedKemi_ 211
Postad: 8 jan 2021 18:37

Fenomenet verkar inte vara vare sig exoterm- eller endoterm-reaktion:

mag1 8919
Postad: 8 jan 2021 19:53

Med vatten skulle inget dramatiskt ske, som du skrev endast lösas upp. Skillnaden ligger i kolsyran i läsken. Tillsammans med koldioxiden så agerar mentospastillen, som nukleant för koldioxiden i läsken. Detta då just mentospastillens yta väldigt effektivt möjliggör fasövergången av den löstsa koldioxiden i läsken till fria och stora gasbubblor. Samma sak sker i mindre skala om t.ex. en sked stoppas i läsken och bubblor bildas på den, eller ännu tydligare om skeden snurras runt i läsken.

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 8 jan 2021 19:57
mag1 skrev:

Med vatten skulle inget dramatiskt ske, som du skrev endast lösas upp. Skillnaden ligger i kolsyran i läsken. Tillsammans med koldioxiden så agerar mentospastillen, som nukleant för koldioxiden i läsken. Detta då just mentospastillens yta väldigt effektivt möjliggör fasövergången av den löstsa koldioxiden i läsken till fria och stora gasbubblor. Samma sak sker i mindre skala om t.ex. en sked stoppas i läsken och bubblor bildas på den, eller ännu tydligare om skeden snurras runt i läsken.

Finns ytterligare ett kul exempel - koka vatten i micron och släpp i en sockerbit.

mag1 8919
Postad: 8 jan 2021 19:58

Och akta fingrarna :)

Svara Avbryt
Close