3 svar
55 visningar
Quacker är nöjd med hjälpen!
Quacker 454
Postad: 12 jul 2019

Experimentella metoder - immunitet

I en inledning till ett kapitel om immunitet beskriver man kort hur man såg att difteriinfekterade marsvin producerade faktorer i blodet som kunde främjar immunitet mot difteri hos andra marsvin.

Min fråga är hur man kan komma fram till detta. Det känns ju hyfsat långsökt att rena fram alla molekyler som finns i de difteriinfekterade och "stoppa in dem" i andra marsvin, utsätta dem för difteri och se vad som händer. Någon som vet hur man tex i detta fallet skulle gå till väga?

 

(ingen uppgift utan ren nyfikenhet med ett stort inslag "hur tusan kom de fram till detta?!")

Blodtransfusion alternativt plasmatransfusion, skulle jag gissa.

Quacker 454
Postad: 15 jul 2019

Jo sant, tänkte inte på det. Men hur kom man sedan fram till vad i blodet det var?

Samma situation kan ju appliceras på andra fall - fast har inget konkret, men vet jag läst om liknande. Att få ett hum om vart det kan befinna sig i, som här: i blodet. Det är ju en sak. Men att då ur blodet hitta vad känns så... oövervinneligt komplicerat! Man kan ju "Inte ens" se det man letar efter med ögonen (jämfört med att hitta en studsboll bland pyttekulor där man kan testa sig fram och se skillnaden i ytan).

SvanteR 1610
Postad: 15 jul 2019

Hur man kom fram till vad var en lång process som involverade många forskare och tog ca 50 år! Det finns en kortfattad beskrivning här.

Svara Avbryt
Close