12 svar
215 visningar
learningisfun 308
Postad: 16 maj 2019

Extrem Ångest :(

Hej!

Jag har extrem ångest inför nationella prov i matte 2c.

Jag har lyckats få A i tidigare 5 st matte-prov. Men nu känner jag bara extrem ångest, eftersom nationella känns så seriöst. Jag undrar om någon kan förklara: Spelar nationella en så stor roll i betyg? Kan den sänka en elev om man har visat goda kunskaper i vanliga fall men ej i NP? Är sååå nervös :(

Ebola 505
Postad: 16 maj 2019

Oroa dig inte. Din lärare känner dig och vet hur du presterat på hans/hennes prov. De flesta lärare brukar tycka att deras prov väger tyngst och att nationella proven bara är en fingervisning.

Riksdagen gjorde en kraftsatsning för några år sedan så att nationella prov ska väga tyngre för att få en mer likvärdig bedömning nationellt sett. Effekten detta bör ha är att göra de ordinarie proven mer jämlika med de nationella proven och om din lärare följt denna paroll så behöver du inte oroa dig.

Först och främst, andas lite! Låt axlarna falla bakåt, slappna av i ansiktet, och andas. Det kommer att ordna sig. 

Nationella spelar stor roll, ja, men det är inte det enda lärarna går på. Om du skulle få ett C eller B på nationella är det nog ingen fara, du kanske får göra någon kompletteringsuppgift eller så, men det ordnar sig. Om du fått A på fem tidigare matteprov, kommer det nog att gå galant på nationella. Lycka till!

learningisfun 308
Postad: 16 maj 2019

Tack för era svar. Ja, jag hoppas verkligen att det går bra. Jag vet att jag borde slappna av, men ångesten gör ibland att jag slarvar mycket!

Just nu känner jag mig bara arg över Skolverket som vill att NP ska spela stor roll och inte ha lika mycket värde som andra mina prov. Jag förstår logiken bakom det, men kan inte hjälpa irritationen! 

learningisfun 308
Postad: 16 maj 2019

Min lärare har alltid sagt att han gör proven lika svåra/svårare än NP så vi kan förbereda oss, men personligen ser jag NP svårare. Vet inte om det är mitt psyke som övertalar mig själv till det pga stressen :/

Ebola 505
Postad: 16 maj 2019

Det kan delvis vara för att någon annan gjort provet och du är ovan vid deras sätt att formulerq uppgifterna men jag tror mest att det är nerverna. När du väl slappnar av och faktiskt nerverna släpper kommer du se att det i grunden är samma saker som de proven du gjort. 

Otrevligt trams raderat. /Smutstvätt, moderator

learningisfun 308
Postad: 16 maj 2019
Smutstvätt skrev:

Otrevligt trams raderat. /Smutstvätt, moderator

Tack

Albiki 4228
Postad: 16 maj 2019

Hej!

Behandla nationella provet som bara ännu ett vanligt matteprov, så ska det nog gå bra.

Om du mot förmodan skulle prestera mycket sämre än vanligt på nationella så kommer din lärare säkert att ha ett samtal med dig för att få veta vad som hände. Om läraren inte kontaktar dig för samtal så kan du ta initiativet och kontakta läraren. 

Kom ihåg att ta det lugnt och se provet som ett vanligt hederligt matteprov, inget mer. 

Lycka till!

oggih 366 – F.d. Moderator
Postad: 16 maj 2019 Redigerad: 16 maj 2019

Ibland när jag är stressad över något tycker jag det hjälper på att stanna upp och på allvar fundera över vad exakt det är som står på spel och vad det värsta som kan hända är. Vad skulle det få för konsekvenser på kort och på lång sikt?

Oftast upptäcker jag då att det potentiella negativa utfallet som jag är rädd för visserligen skulle suga rätt hårt, men trots allt inte vara den TOTALA KATASTROF som det rent instinktivt kändes som. Det brukar vara en lite lugnande insikt i vart fall.

Natascha 819
Postad: 16 maj 2019

Jag skrev A i samtliga delprov under Ma1c och A på NP-1c. Jag har även, precis som du skrivit A i alla delprov i Ma2c-kursen och skriver NP nu den 23:e. Jag har även gjort alla Nationella Prov som var på 2c nivå som går att hitta på internet och efter så mycket slakt så känner mig sig så säker. Som någon här nämnde innan... Se NP som ett vanligt prov... Låt inte stressen äta upp dig. När provdagen infaller så vaknar du en tid så du hinner käka stabil frukost. Ät helst 3dl gröt med mycket frukt, honung, nötter/frön av alla slag, mjölk och blanda allt. Du kan även koka 2 ägg så du är säker på att du fyllt igen alla dina reservoarer. 

Nu går du till skolan. När du kommer dit så går du in i provsalen och sätter dig med benen i kors vid ditt skrivbord och när du får provet, fokusera bara på den aktuella uppgiften. Slutför inte uppgifterna halvdant för att gå vidare utan ha en metod och arbeta dig utefter den metoden full fart framåt! 

En sak som du ska tänka på och känna dig bekväm med är samtliga formler och diverse regler som du lärt dig under kursens gång. Du ska kunna hantera dem och lära dig trixa/leka med dem. Du ska kunna använda dem på olika sätt och både kunna använda formlerna framlänges som baklänges. Hänger du med? Exempelvis du får en uppgift att förenkla... När du förenklat det och det kanske ser ut såhär: (x^2 + 2xy + y^2) så kanske du stannar men ifall du använder kvadreringsregeln baklänges så kan du gå ytterligare ett steg. Alltså bara ett skevt tips på hur du ska tänka rörande alla formler/regler. Men det viktigaste, ät din gröt innan ALLT! 👈👈👈

Det går alldeles utmärkt utan gröt! Själv har jag inte ätit gröt sedan jag blev stor nog att försvara mig.

Natascha 819
Postad: 16 maj 2019

Jag har levt i fiberrik gröt år efter år! Varje gång jag har haft prov har jag tränat 2,5h innan och bortsett helt från att tänka på kommande prov. Därefter äter jag mellan 2-3dl gröt eller kokta ägg och därefter sätter jag mig med en helt spolad hjärna utan några intryck alls för att skriva, vilket i sin tur leder till toppresultat. 

Det finns ingen studiemetod som är den "rätta metoden". Det är helt och hållet individuellt. För mig passar det bäst så som jag nämnt ovan och kanske för någon annan låter det helt orimligt... Det är väl de också som gör det intressant att utforska livet. Hur tråkigt hade det varit om vi alla var lika? Följde precis samma mönster och alla betedde sig på precis samma sätt... Alla är väl unika på sitt sätt! 

Svara Avbryt
Close