0 svar
41 visningar
b1sma 24
Postad: 4 nov 16:18

få rekommendation ge feedback :)


“Mannen under trappan” av Marie Hermansson.  


“ Mannen under trappan”  (2005)  är en spännande, dramatisk och suggestiv  roman  skriven av Marie Hermansson. Hon född 1956 och är en svensk författare, Marie läste journalisthögskola i Göteborg och fortsatte med  sociologi och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Författaren har också skrivit andra böcker, “Det finns ett hål i verkligheten” är ett exempel på Maries utskrivna böcker.  Marie Hermanson (albertbonniersforlag.se) . Hon skriver ofta om spänning, absurdism och humor. Som en brännande läsare för denna typ av böcker  hade jag stora  förväntningar på författaren Hermansson innan jag började läsa boken. Boken innehåller mycket skratt och roliga saker men också drama och är  för dig som gillar comedy böcker.  Den finns som bok och serie på SVT  Mannen under trappan | SVT Play. 

 

Boken handlar om Fredrik, sin fru Paula  och deras  två gulliga barn Fabian och Olivia som flyttar in i sitt nya hus som de har alltid drömt om. Fredrik har ett arbete  i sin kommun, som väldigt passande  för honom och det har frun också, hon är konst. Fredrik befinner sig i en tävling där han behöver stå upp för sitt hus och försvara sig från den främling  man som bor under deras trappa och påstår att han bor där, mannen  heter Kwådd. Ju mer Fredrik försöker att få bort mannen hemifrån desto mer problematisk blir det.  


Marie skapar  karaktärer  på ett väldigt tydligt och nyanserat sätt, exempelvis Fredrik som är en ambitious och som vill nå sin vilse och visa att han är kunnig. Jag kunde lätt följa med i hans äventyr och befinna mig där, därmed förstå hans känslor och tankar. Även andra personer är välbeskrivande så att de också bidrar till berättelsen och lägger till färger och gör den mer spännande och dessutom intressant. Paula som beskrivs som en självständig och stark kvinna som vågar stå upp för sin åsikt och troende men också påverkas av sin mans beteende. Fabian, som är nyfiken och villig, har en väldigt stor fantasi och presenterar barnens beteende och hur olika de är, men sedan blir han ett offer i konflikten mellan Fredrik och Kwådd .  I början av berättelsen är relationen mellan Fredrik och hans fru väl stabiliserat  men med tiden kan man förstå att Paula börjar bli lite förvirrat och hamnar i situationer där hon är tvungen att bli en sidat “ Jag vet vad som hände/…/  Paula såg spänt på honom -Du slog honom! /…/  - Det var Kwådd som/../ Paula suckade. - Hör du inte vad du säger/…/ .


Miljön i boken är beskriven på ett visuellt sätt så att författaren använde detaljerade visuella beskrivningar för att uppmåla bilden av miljö “ Ängen och skogen  täckta av dimma, så allt smälte ihop och blev suddigt”. Då är det lätt att föreställa sig där och bilda utsikten och tänka sig hur det såg ut när personen befann sig i stället och hur de kände sig. Inte bara det utan hon berättade om karaktärernas reaktioner om tillfället , när hon skrev “ Han kände sig förvirrad. Tröttheten fick /…/  Gamla minnen /…/

 

Maries skriftliga stil är flytande och väcker uppmärksamhet till läsaren så att den lätt följer med i händelsen  dessutom fångas läsaren. Hon ger också möjlighet till läsaren att skapa sig en riktigt stor fantasi och förstå karaktärens känslor och  tillfälle genom väldigt rimliga och smidiga ord. Läsaren tas till händelser genom de tydliga och detaljerade miljöbeskrivningarna så att den kan agera med sina ord dessutom  känslor, jag själv sa ord som  “vad?” “ nämen skojar han?”  “oj”..osv   upprepade gångar relaterade till hur jag kände mig i karaktärens situation. Därmed använder hon bildspråk och dialog i olika sammanhang. Jag anser att boken är skriven i tredje persons allvetande synvinkel vilket innebär att det  berättas av en person som inte är med i berättelsen och kan beskriva karaktärens olika känslor samt tankar. 

 


 Boken “ Mannen under trappan”  presenterar skillnader mellan  verkligheten och drömmen och hur det kan påverka individen själv och omgivningen i stort. Därmed berättar boken om hur äktenskapet kan påverkas av det små och omärkta misstag, lögn och problem, men den lyfter fram en väldigt stor samhällets fråga om det med föräldrarnas svårigheter att kunna hantera sig i flera situationer med sina barn och hur de beter sig. 

 

Det som jag tyckte var positivt med boken är att det fram ställde några verkliga och santa framställningar som händer i vår samhälle, så som att det finns många barn som lever ett väldigt jobbigt liv men de oansvariga föräldrar som till exempel alkoholister eller lever med mentala  sjukdomar- detta påverkar barnen  på ett väldigt negativt  sätt.  “Du är elak", skrek Fabian. Mannen under trappan /…/  Fredrik lade ner Olivia/…/ Sedan slog han pojken  rakt i ansiktet” att det finns många vuxna som slår sina barn för de har det svårt är ingen orsak. Jag menar inte att det som sker är positivt utan budskapet var hjälpsamt och öppnade mina ögon till verkliga problem. 


I min perspektiv det som var negativt eller mindre bra är att boken visade att människor som mår illa inombords kan vara farliga vilket är inte alltid sant, det stämmer att det finns vissa som agerar på ett oförväntat sätt,men  det betyder inte att de vill göra någon illa. Dessutom har flera det tänke om att ha problem i sitt privata liv  innebär att du kommer att brista i dina plikter och detta tror jag är inte helt korrekt.  Som exempel har vi Fredriks chef som vill sparka honom för att han har inte klarat allt jobb på det sätt han egentligen skulle ha gjort, i dessa tillfälle så kan det stämma att det är sant men å andra sidan finns det många personer som klara sitt arbete även om har personliga bekymmer de kan helt enkelt skilja mellan arbets inklusive privata liv.  


“Mannen under trappan”  är en av mina favoritböcker nu, för att boken är spännande och fullt med intressanta händelser och värdefulla fantasi element som tar läsaren på en oöverträffad resa.  Du som uppskattar fantasyböcker som är fyllda  med spänning och fantastiska upplevelser och äventyr, så kanske är det dags att lägga “ Mannen under trappan” till din bokhylla.  

 

Nu när du har kommit hit till vill jag gärna veta din åsikt om min text:) tack 

Svara Avbryt
Close