10 svar
67 visningar
Äpple 485
Postad: 31 aug 2022 19:30

Faktorisering

Äpple 485
Postad: 31 aug 2022 19:36

Hej! 

1255) Fråga a) fattar jag inte riktigt.

Hur jag räknade:

p(x)= - (x^2-10x-25)

vilket ger med på formeln 

x= 5+ 50^1/2

x= 5- 50^1/2 

vilket ger 

p(x)= -1 (x-5-50^1/2)(x-5+50^1/2) vilket är fel

 

1255)

b) 2(y^2-7y-36) 

med pq-formeln: 

x=7/2 + 5,5 

x=7/2 -5,5 

2(y-9)(y+2) 

Äpple 485
Postad: 31 aug 2022 19:39

1256) a) 

Fick jag fram genom att ta ut paranteserna och subtrahera

5x^4+28x^3+48x^2+16x-16 

Hur får jag fram nollstället utan att använda grafräknarens funktion att få fram nollstället, alltså hur löser jag ekvationen själv? 

 

Tack så oerhört mycket för all hjälp! Jag uppskattar det verkligen!!!!!

Yngve Online 39005 – Livehjälpare
Postad: 31 aug 2022 19:47
Äpple skrev:

Hej! 

1255) Fråga a) fattar jag inte riktigt.

Hur jag räknade:

p(x)= - (x^2-10x-25)

vilket ger med på formeln 

x= 5+ 50^1/2

x= 5- 50^1/2 

vilket ger 

p(x)= -1 (x-5-50^1/2)(x-5+50^1/2) vilket är fel

Det är inte fel, men det kan förenklas.

50=52\sqrt{50}=5\sqrt{2}

1255)

b) 2(y^2-7y-36) 

Det ska vara 18, inte 36.

med pq-formeln: 

x=7/2 + 5,5 

x=7/2 -5,5 

2(y-9)(y+2) 

Du hoppar över några steg och missar därför en sak.

Skriv ut vad y1 och y2 är innan du sätter ihop faktorerna.

Yngve Online 39005 – Livehjälpare
Postad: 31 aug 2022 19:49
Äpple skrev:

1256) a) 

Fortsätt istället att faktorisera!

Du har två termer där (x+2)3 är en gemensam faktor.

Kalla den a om det känns komplicerat.

Äpple 485
Postad: 31 aug 2022 20:07

Oj nej, jag råkade skriva fel. Det var fråga c) som var fel… 

Efter på formeln fick jag 

z=3 

z=1 

vilket gav mig r(z)= -z(z-3)(z-1) vilket är fel

Smaragdalena Online 79736 – Lärare
Postad: 31 aug 2022 20:35
Äpple skrev:

Oj nej, jag råkade skriva fel. Det var fråga c) som var fel… 

Efter på formeln fick jag 

z=3 

z=1 

vilket gav mig r(z)= -z(z-3)(z-1) vilket är fel

Förstår du varför det står i Pluggakutens regler att det bara skall vara en uppgift i varje tråd? Det är för att slippa sådana här rörigheter.

Äpple 485
Postad: 31 aug 2022 20:59

Ja, det glömde jag bort…

Yngve Online 39005 – Livehjälpare
Postad: 31 aug 2022 22:56
Äpple skrev:

Ja, det glömde jag bort…

Vilken av uppgifterna vill du ha hjälp med i den här tråden?

Äpple 485
Postad: 1 sep 2022 12:16

1255) c) 

r(z)=-z(z^2-4z+3)

vilket ger med pq-formeln: z=3, z=1

-z(z-3)(z-1)

Varför ska jag enbart multiplicera med minus 1 till (z-3)? Ska inte minus 1 även multipliceras till andra faktorn alltså -1(z-1)? 

Yngve Online 39005 – Livehjälpare
Postad: 1 sep 2022 12:50 Redigerad: 1 sep 2022 12:50
Äpple skrev:

Varför ska jag enbart multiplicera med minus 1 till (z-3)? Ska inte minus 1 även multipliceras till andra faktorn alltså -1(z-1)? 

Du har en produkt av tre faktorer: -z, .z-3 och z-1. Menar du att du vill multiplicera faktorn -z med både faktorn z-3 och faktorn z-1?

Eller undrar du varför t.ex. (-1)•2•3 blir lika med (-1)•6, dvs -6 och varför det inte blir (-1)•2•(-1)•3, dvs (-2)•(-3), dvs 6?

Svara Avbryt
Close