7 svar
32 visningar
Maddefoppa 53
Postad: 16 okt 2020

fällningar

Är en fällning en fast form av två ämnen(joner) varav en är lätt löslig och en svårlöslig?

En fällning är en svårlöslig förening (normalt sett ett salt) som bildas vid reaktion mellan upplösta ämnen (normalt sett joner). Blandar man en lösning av natriumklorid med en lösning av silvernitrat bildas t.ex. en fällning av det svårlösliga saltet silverklorid:

https://youtu.be/xR_VZXOz64A 

Maddefoppa 53
Postad: 16 okt 2020

Hur vet man om de två ämnerna i som är lösta bildar en fällning?

Kolla in mitt inlägg om det här:

https://www.pluggakuten.se/trad/faq-vad-behover-jag-kunna-inom-amnet-kemi/?order=all#post-377b2b22-62e9-4963-a6c5-a8d200adce6c 

Maddefoppa 53
Postad: 18 okt 2020

Tror jag förstår! En fällning sker när två ämnen reagerar med varandra varav den ena är lättlöslig och den andra svårlöslig? Hur är det med postiv och negativ inom ämnenrna påverkar det om det bildas en fällnig eller inte också?

Om man blandar en lösning av det lättlösliga saltet AXoch det lättlösliga saltet BY och det bildas en fällning, så finns det två möjligheter: antingen är det svårlösliga saltet AY eller BX. Om man har riktig otur kan båda de "nya" salterna vara svårlösliga.

Maddefoppa 53
Postad: 18 okt 2020

AY och BX vilka ämnen är du?

Två olika lättlösliga salter, såm innehåller sådana joner som kan bilda svårlösliga salter. Det kan t ex vara natriumklorid och silvernitrat eller kaliumsulfat och bariumnitrat. I det första fallet bildas det svårlösliga saltet silverklorid, in det andra fallet bariumsulfat.

Svara Avbryt
Close