4 svar
81 visningar
ashe_ är nöjd med hjälpen
ashe_ 689
Postad: 16 feb 2023 09:35

Familjen Schultz

Familjen Schultz satsar på en travhäst. de satsar 120 kr tillsammans Adam betalar 40 kr, Johan 30 kr, Pia 10 kr, och Axel betalar resten. Familjen vinner 2400 kr. Hur mycket bör var och en få av vinsten?

Adam: 40 kr

Johan: 30 kr

Pia: 10 kr

Axel: 40 kr

Adam och Axel satsade mest pengar av alla fyra, Pia satsade minst. Ska de då få mest pengar och Pia minst, eller ska de bara få lika mycket?

2 400 kr / 4 = 600, alla får då 600 kr?

Yngve 39157 – Livehjälpare
Postad: 16 feb 2023 09:52 Redigerad: 16 feb 2023 09:52

Jag tycker att de borde få pengar i förhållande till hur mycket var och en satsade.

Klicka bara här om du kör fast

Ett enkelt sätt att tänka/räkna är följande:

Insatsen på 120 kr blev till en vinst på 2400 kr.

Vi beräknar förändringsfaktorn: 2400/120 = 20, vilket betyder att varje satsad krona gav 20 kronor i vinst.

Fundera nu på hurbmånga kronor var och en av familjemedlemmarna satsade och beräkna hur mycket de då borde få av vinsten.

ashe_ 689
Postad: 16 feb 2023 17:10

Adam får; 40 * 20 = 800 kr

Johan får; 30 * 20 = 600 kr

Pia får; 10 * 20 = 200 kr

Axel får; 40 * 20 = 800 kr

för att dubbelkolla mitt svar adderar jag allas vinster och ser om jag får vad de vunnit från början: 800 + 600 + 200 + 800 = 2 400 kr!

Tack för hjälpen Yngve!

Yngve 39157 – Livehjälpare
Postad: 16 feb 2023 17:17

Bra. Förstod du tankegången?

Ett annat sätt att räkna är att först beräkna varje familjemedlems andel av insatsen:

  • Adams andel är 40/120 = 1/3
  • Johans andel är 30/120 = 1/4
  • Pias andel är 10/120 = 1/12
  • Axels andel är 40/120 = 1/3

Nu bör var och en få motsvarande andel av vinsten.

Räkna även på det sättet och se om du får samma resultat eller inte.

ashe_ 689
Postad: 16 feb 2023 21:20
Yngve skrev:

Bra. Förstod du tankegången?

ja det gjorde jag!

Ett annat sätt att räkna är att först beräkna varje familjemedlems andel av insatsen:

  • Adams andel är 40/120 = 1/3
  • Johans andel är 30/120 = 1/4
  • Pias andel är 10/120 = 1/12
  • Axels andel är 40/120 = 1/3

Nu bör var och en få motsvarande andel av vinsten.

Räkna även på det sättet och se om du får samma resultat eller inte.

Ok det ska jag göra.

Svara Avbryt
Close