4 svar
28 visningar
detrr är nöjd med hjälpen!
detrr 1579
Postad: 12 jan 2018

Färg på en lösning som befinner sig i jämvikt?

Hej, jag undrar vilken färg det kommer att vara i en lösning där följande jämviktsreaktion kommer att ske 

 

CoCl4^2-    +      6 H2O   --->    Co(H2O)62+   +  4 Cl- 

blå                                                  rosa

 I jämvikt kommer koncentrationen av de ingående ämnena att hållas konstanta. Men vilken färg kommer lösningen att ha. Lila? 

Den kan vara rosa, lila eller blå, beroende på hur mycket kloridjoner det finns i lösningen (vatten finns det ju gott om i en vattenlösning!).

detrr 1579
Postad: 12 jan 2018

Aha okej, men om jag till exempel skulle öka koncentrationen av kobolt? Åt vilket håll kommer jämvikten då att förskjutas för kobolt kan både reagera med vatten, men också med kloridjoner.

Smaragdalena 16947 – Moderator
Postad: 12 jan 2018 Redigerad: 12 jan 2018

Tillsätter du mer koboltjoner utan att tillsätta mer kloridjoner kommer ju först koncentrationen av hexaakvakoboltjoner att öka, och så kommer en del av dessa joner att reagera med de fria kloridjonerna så att reaktionen förskjuts åt vänster. Koncentrationerna av båda komplexen kommer att öka. Det är inte lätt att gissa hur detta påverkar lösningens färg, men den borde bli kraftigare.

Jag har sett små gipsstatyetter som varit (delvis) täckta med koboltklorid - meningen var att de skulle visa om det var torrt eller fuktigt, men det var bara när man ställde dem nära duschen som det blev fuktigt nog för att de inte skulle vara blå (men då var det förstås inte i vattenlösning).

Har du någon siffra på jämviktskonstanten?

detrr 1579
Postad: 12 jan 2018

aha okej jag förstår, tack för hjälpen :)

Svara Avbryt
Close