1 svar
18 visningar
Mattegeek2 1
Postad: 14 feb 18:30

Fattar inte varför man lyfter ned 3:an i denna uppgift

Derivera

y = 23x

Yngve 37861 – Livehjälpare
Postad: 14 feb 18:38 Redigerad: 14 feb 18:52

Hej och välkommen till Pluggaakuten!

Du kan antingen använda kedjeregeln eller en omskrivning för att derivera uttrycket.

Tips på omskrivning:

y=eln(23x)=e3x·ln(2)=e3ln(2)·xy=e^{\ln(2^{3x})}=e^{3x\cdot\ln(2)}=e^{3\ln(2)\cdot x}

Använd nu deriveringsregeln för ekxe^{kx} så ser du varför det "kommer ner" en trea.

Fråga gärna om du vill ha tips på hur man kan derivera uttrycket med hjälp av kedjeregeln.

Svara Avbryt
Close