0 svar
264 visningar
soffan07 är nöjd med hjälpen
soffan07 7
Postad: 23 jan 2022 20:42

Feedback önskas av min debattartikel (gängkriminalitet)

Hej! 

Jag börjar snart bli klar med min  debattartikel. Jag har t.ex inte hunnit skriva avslut och rubrik.  Feedback önskas så fort som möjligt

Rubrik 


Vi hör allt oftare om gängkriminellas framfart i samhället. Dagligen matas vid med tragiska nyheter. Det är skottlossningar, rån, narkotikahandel, misshandel, våldtäkter och sexuella övergrepp. Oron, ångesten och rädslan hos människor har ökat drastiskt den senaste tiden. Därför ska vi göra allt för att stoppa gängkriminaliteten. 


Idag förekommer gängkriminalitet även bland tonåringar. Det finns en oro för att att dessa ungdomar utnyttjar straffrabatten. Problemet med denna rabatt är att man i princip kan begå dessa brott “gratis”. Troligtvis har dessa ungdomar ingen trygghet hemma. Det är därför viktigt som förälder att man tar ansvar och skapar trygghet för sitt barn. Det är även viktigt att föräldrarna, socialtjänsten och skolan har en dialog tillsammans. Att dagens ungdomar tror att medlemskap i ett gäng ska ge dem uppmärksamhet och bekräftelse är oroväckande. Sverige måste därför satsa ännu mer på skolan och utbildning i de utsatta områdena. Tidiga insatser när skolan anar oro för att ett barn far illa eller är på väg in i fel riktning är viktigt!  För ett barn är det av stor vikt att det finns föreningar, idrott och fritidsgårdar lättillgängligt. Detta kan därmed påverka att barnet inte kommer in på fel spår och finner mening med kriminalitet. 


För samhället är gängkriminalitet en stor ekonomisk förlust. Enligt nationalekonom Ingvar Nilsson kostar en person som är kriminellt aktiv i ca 15 år drygt 23 miljoner. Detta inkluderar kostnader för brottsligheten i sig men även sociala insatser från t.ex Socialtjänsten. I vissa fall kan kostnaderna till och med komma upp i 70-90 miljoner kronor. https://www.svt.se/nyheter/forebyggande-atgarder


På grund av gängkriminaliteten har många städer fått ett dåligt rykte. Ett exempel är Malmö. En stor del av vår befolkning har en negativ bild av Malmö såsom att staden har problem med bråk och skjutningar. En del känner oro för segregationens följder medan andra hyllar staden och tycker att det är spännande med en mångkulturell stad. Även media bidrar till att sprida den mörka bilden av staden. Om alla dessa fördomar fortsätter kan det leda till att turister inte vågar besöka staden. Detta i sin tur kan bidra till ekonomisk förlust. 

Vad är det då som lockar ungdomar till att tillhöra ett kriminellt gäng? Kanske finner hen en gemenskap bland likasinnade, hen blir “sedd” och uppnår möjligtvis en viss status. Kicken vid att få tag i exklusiva varor eller stora mängder pengar blir som en drog som är mycket svår att vänja sig av med. 


Gängkriminaliten anses för många som omöjlig att stoppa. Men den senaste tiden har regeringen kommit med lagförslag som innebär ett nytt kapitel i brottsbalken och en del förändringar i lagarna. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/01/mer-effektiva-mojligheter-att-ta-brottsvinster-fran-kriminella/ Det ska bli tydligare regler för att underlätta för polisen att beslagta brottsvinster från kriminella. Förhoppningsvis kan detta ge en avskräckande effekt. Det ska inte löna sig att begå brott. 

Svara Avbryt
Close