1 svar
60 visningar
sara0sara0 är nöjd med hjälpen!
sara0sara0 13
Postad: 30 sep 2019

FEk 1, varför är smgreklam ej ok?

Hej, Jag gör en uppgift i Företagsekonomin just nu. Jag ska skriva case om situationer där ett företag/ en person bryter mot marknadsföringslagen.

Ska skriva om smygreklam, där en Influencer gjort smygreklam och att det inte är okej.

Men varför är inte smygreklam okej egentligen?

det enda svaret som jag själv har är att det kan uppmana ens följare att köpa produkten då den anses "osponsrad". Man tänker väll kanske att man måste prata gott om produkten man fått hem då det är sponsrat. men om det är osponsrat så kan man vara ärlig. och då om man säger ungefär att "den här produkten är bra för...." 

Förlåt för dåligt skrivande!

joculator 1984 – Moderator
Postad: 30 sep 2019

Om man är på ett media som inte tillåter reklam är smygreklam såklart dåligt för att det är ett sätt att försöka undgå reglerna.

Om man är på ett media som tillåter reklam är smygreklam dåligt för den som tittar eftersom man inte vet om personen verkligen tyckte om produkten eller om personen fick betalt för att säga det. Om produkten bara finns i bild utan att den egentligen nämns är det lite samma sak.

Men ... om man har reklam där någon känd fotbollsspelare säger något positivt om en TV hur vet man då om det är det fotbollspelaren tycker? Nej, det går såklart inte, men om man ser på ett reklaminslag så förstår man att det är reklam och att fotbollspelaren fått betalt och sen kan man gissa själv.

 

Den värsta forman av smygreklam är när någon har som jobb att utveärdera produkter (tex en influencer som har en kanal som handlar om bilar). Om den personen sen får betalt fråb en bilproducent att bara säga positiva saker om deras bilar är det självklart dåligt för det är bara falskt.

Som alltid är det ibland en fin gränslinje. Om någon ger mig en bil och jag sedan skriver att jag gillar bilen ... tja, du förstår. Men om jag säger att jag fått bilen och gillar den, ja, då är det ok för folk vet att den var gratis. 

Men det är svårt. Säg att du har en tjej som har en vlog om motorcyklar. Tjejen har en scen där hon hoppar av sin motorcyckel och tar av hjälmen. Är det smygreklam för hjälmen? Ja, om hon fått hjämen (eller pengar) för att visa upp den. Nej, om det bara råkar vara en hjälm hon råkade använda.

Svara Avbryt
Close