5 svar
60 visningar
Sonazzo är nöjd med hjälpen
Sonazzo 49
Postad: 4 maj 17:02

Fel i facit eller jag som gör fel?

Hej, frågan lyder 

"Bestäm m så att 6x^2-mx = -3 har exakt en lösning"

Då tänkte jag att först göra om den till PQ formeln så det blir: x2-m6x+1/2

Sedan tar man diskriminanten och sätter D=0 så man får exakt en lösning, vilket då blir:

-(m/6)^2-1/2 = 0

m^2/36 - 1/2 = 0

m^2 = 18

Då blir svaret roten ur 18. Däremot enligt facit skrev de att diskriminanten skulle blivit m^2/144 - 1/2 och därav att svaret skulle bli 62. Är det jag som har fel eller facit?

Det är du. Du har glömt att dela p  med 2, både i diskriminanten och utanför roten.

Sonazzo 49
Postad: 4 maj 17:50
Smaragdalena skrev:

Det är du. Du har glömt att dela p  med 2, både i diskriminanten och utanför roten.

Jag förstår inte vad du menar? För är det inte bara diskriminanten som är nödvändig? Då blir det ju bara m^2/6^2- 1/2

Hur ser lösningen ut,  när man använder pq-formeln?

v93semme 14
Postad: 4 maj 18:30 Redigerad: 4 maj 18:32

I din ekvation 6x2-m*x = -3

6x2-m*x+3=0

Diskriminanten är D=b-4*a*c och om D = 0 du får en lösning, om D > 0 du får två reala lösningar och om D < 0 du får två imaginära lösningar.

 i dit fall b = -m, a = 6 och  c =3

D = (-m)2-4*6*3 = 0

m2-72=0,        m = ±72,    m = 9*8,   m =3*22

Svaret är m = 62

Smaragdalena 66751 – Lärare
Postad: 4 maj 19:12 Redigerad: 4 maj 19:13

Du har ekvationen x2-m6x+12=0x^2-\frac{m}{6}x+\frac{1}{2}=0.Du ser att p = -m/6 och q = 1/2. Då ger pq-formeln lösningarna x=-p2±(p2)2-qx=-\frac{p}{2}\pm\sqrt{(\frac{p}{2})^2-q},  d v s x=m12±(m12)2-12x=\frac{m}{12}\pm\sqrt{(\frac{m}{12})^2-\frac{1}{2}}. Jämför det med vad du skrev  i ditt förstainlägg, så ser du varför du har fel  och facit har rätt.

Svara Avbryt
Close