2 svar
32 visningar
aaaa1111 är nöjd med hjälpen
aaaa1111 324
Postad: 16 dec 2023 21:14 Redigerad: 16 dec 2023 21:15

Fenoler bra syra?

Hej.

Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.

Men hur påverkar detta syrastyrkan?

Smaragdalena 78998 – Lärare
Postad: 16 dec 2023 21:33
aaaa1111 skrev:

Hej.

Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.

Men hur påverkar detta syrastyrkan?

Om syrans anjon är mer stabil, så är det mer troligt att denna existerar, d v s att syran har protolyserats, alltså en starkare syra än utan resonansstabilitet.

aaaa1111 324
Postad: 16 dec 2023 21:38 Redigerad: 16 dec 2023 21:39
Smaragdalena skrev:
aaaa1111 skrev:

Hej.

Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.

Men hur påverkar detta syrastyrkan?

Om syrans anjon är mer stabil, så är det mer troligt att denna existerar, d v s att syran har protolyserats, alltså en starkare syra än utan resonansstabilitet.

Rimligt. Tack!!

Svara Avbryt
Close