4 svar
32 visningar
Glenn 94
Postad: 11 okt 16:14

Feodala samhällsystemet

Hej! Vi skall göra en uppgift om medeltiden och jag har fastnat lite. 
Vilka orsaker kan det finnas till det feodala samhällssystemet? Resonera 

Teraeagle 19743 – Moderator
Postad: 11 okt 16:33

Hur långt har du kommit på egen hand?

Glenn 94
Postad: 11 okt 16:36
Teraeagle skrev:

Hur långt har du kommit på egen hand?

Hej! Jag har skrivit detta hittils:

Det feodala samhället utvecklades som en reaktion på de behov och utmaningar som uppkom under medeltiden. 

Karl den store lade grunden till ett nytt samhällssystem - feodalismen. För att kunna beskydda ett område behövdes soldater och allra helst ryttare med hästar. Det var dyrt att hålla soldater med häst och vapen. Därför var det bäst med ett system där kungen kunde kalla in soldater bara då de behövdes.
För att lösa detta problemet blev det vanligt att kungar och kejsare delade ut områden som kallades för län till personer som blev länsherrar.
Länsherrarna skulle vara rådgivare, låna ut pengar och ställa upp med soldater till kungen.
Länsherrarna kunde i sin tur dela upp området och ge till vasaller (läntagare). Som även de lovade att ställa upp med soldater till sin länsherre när så behövdes. 

 

Orsaker till det feodala samhällssystemet var främst att det var dyrt att hålla egna soldater med hästar och vapen. Det fanns ett stort behov av säkerhet. Perioder av invasioner och inbördeskrig gjorde det nödvändigt för människor att skydda sig själva och sina nära och kära. Feodalismen tilllät lokala länsherrar att bygga ich underhålla ett försvarssystem och en väpnad styrka för att skydda sina landområden. Den lokaliserade försvars organismen hjälpte då till att skapa trygghet.
Under medeltiden var det svårt med kommunikation och transport, vilket gjorde det svårt att ha en bra kontroll för kungarna och kejsarna.

 


Kungen och kejsarna behövde soldater.

Sociala och kommunikationssvårigheter. 

Jordbruks 

Glenn 94
Postad: 11 okt 16:39
Teraeagle skrev:

Hur långt har du kommit på egen hand?

Räcker det kanske? 

Teraeagle 19743 – Moderator
Postad: 14 okt 12:10

Ja du har fått med huvudorsakerna. För att kontrollera ett område behöver man vapenmakt så att man kan slå ner uppror, invasioner etc. Det är svårt idag, men var ännu svårare på medeltiden där man var tvungen att rida till häst och det tog veckor eller månader att skicka information över större avstånd. För att kunna kontrollera ett större område var man alltså tvungen att placera ut personer, länsherrar, i olika delar av området som kunde sköta det åt en. 

Svara Avbryt
Close