2 svar
31 visningar
tindra03 är nöjd med hjälpen
tindra03 258
Postad: 13 jan 2021

Finns det laddningar som är mindre än elementarladdningen?

Hej!

Jag kom att tänka på en grej. Man säger att elementarladdningen är den absolut minsta ladndingen som finns, men finns det något som har en mindre laddning än elemenarladdningen? Jag tänker främst på att elementarpartiklarna är uppbyggda av kvarkar, tre stycken i varje elementarpartikel om jag inte missminner mig? Bär varje kvark på en laddning som i sin tur "summeras" när elementapartiklen skapas eller hur och var uppstår laddningen?

Ebola Online 1975
Postad: 13 jan 2021

En laddning är bara ett namn vi gett en observerbar egenskap hos det vi kallar materia. 

Varje elementarpartikel är inte uppbyggd av kvarkar, kvarkarna är elementarpartiklar och bygger upp det vi kallar baryoner och mesoner (hadroner alltså). Protoner och neutroner är exempel på baryoner. En proton består av två uppkvarkar med +2/3e vardera och en nedkvark med -1/3e där e är elementarladdningen. Således har du en laddning som är lägre än elementarladdningen. Kom dock ihåg att en kvark aldrig någonsin observerats fristående. En laddning lägre än e har aldrig kunnat mätas.

Var kommer då laddningen hos kvarkar och vissa leptoner (elektron, muon och tauon) ifrån? Det vet ingen. Det är förmodligen en fråga som inte går att besvara på grund av att modellen grundar sig på ad-hoc formuleringar som grundar sig i observationer (Maxwell m. fl.).

tindra03 258
Postad: 14 jan 2021

Tack så supermycket för utförligt svar på båda trådarna! :)

Svara Avbryt
Close