2 svar
53 visningar
RAWANSHAD 287
Postad: 2 nov 2019

(fog)(x)

f(x)= x+3  

 F(g(x))=(fog)(x)=x

Jag försöker hitta g(x)

Jag har tänkt så.  
f(x)=y= x+3

y-3=x

f(^-1)= x-3 

g(x)= x-3

f(g(x))= f(x-3)= x-3+3=x

Jag undrar hur jag har kommit till detta rätt svar

Inversen av en funktion f(x) brukar skrivas f-1(x), och uppfyller alltid att f(f-1(x))=f-1(f(x))=x. I detta fallet har du med andra ord hittat inversen av f(x) = x +3, bra! :)

RAWANSHAD 287
Postad: 8 nov 2019 Redigerad: 8 nov 2019

Jag har kommit fram en tanke om f(x) är given  och Df= R och Vf= R och f(g(x))=x   Det betyder att g(x)= invers of f(x)  och  Dg= R  och Vg= R

men om f(x)= sin(x) och  f(g(x)) =x.     g(x)= sin ^-1(x)  måste tänka på begränsad Df , Vf. och Dg, Vg

Svara Avbryt
Close