2 svar
72 visningar
Shaniasabir 21
Postad: 18 okt 2021 19:30

För-nack-delar med vindkraftverk.

Hej! Jag går i 9:an. Jag skulle behöva hjälp. Vi har fått i uppgift att lösa klimatkrisen, (skriva en uppsats) och min frågeställning ser ut såhär : 

Kommer Afrika kunna uppnå Europeisk levnadsstandard samtidigt som vi löser klimatkrisen ? 

Min lösning var då att placera ut vindkraftverk i Sahara. Och då kom jag fram till att det leder till mer nederbörd, vilket gör att växtligheten ökar och kanske vattenbristen försvinner som i sin tur leder till att befolkningen ökar. 

Tack på förhand. 

Tänker jag rätt i och med att det leder till mer nederbörd. Och om jag gör det, hur kan jag resonera vidare i flera led? Några förslag på vad det kan leda till om befolkningen ökar? 

CurtJ 865
Postad: 18 okt 2021 22:31

Det är bra att ni ska lösa klimatkrisen, det behövs. Jag undrar dock om det är klokt att placera vindkraftverk i Sahara. Det blåser nog en del där men vindkraftverk är stora konstruktioner som kräver vägar för att transportera så jag tror vindkraftverk kan va vettigt i kusttrakter där det brukar finnas vägar och där det i regel blåser lite mer jämnt. I öknen kanske det är vettigare med solpaneler och det förekommer redan nu stora anläggningar i t ex Marocco med solceller som genererar el. I andra öknar har man också solceller, t ex Saudi, där elen används för att före befolkningen med el OCH generera vätgas för export till andra länder.

Jag tror inte vindkraftverk påverka nederbörden i någon större utsträckning men däremot kan solceller skapa skugga som lokalt kan förbättra möjligheterna att odla där det redan finns vatten.

Kämpa på där, det behövs nya ideer om vi ska klara klimatutmaningarna.

Teraeagle 18696 – Moderator
Postad: 18 okt 2021 23:09

Energiförsörjningen är en viktig del att lösa. När ett samhälle blir rikare och mer industrialiserat brukar det konsumera mer energi. I Europa har vi traditionellt använt fossila bränslen till det men i framtiden måste nog fattiga länder som vill bli rikare hoppa över det stadiet och gå direkt på förnybara alternativ.

Ytterligare saker att fundera kring är ifall dessa länder kan konsumera lika mycket som vi gör i Europa. Går det att konsumera på ett hållbart sätt och samtidigt bidra till ekonomisk tillväxt?

Svara Avbryt
Close