4 svar
74 visningar
Philip är nöjd med hjälpen!
Philip 23
Postad: 16 okt 2020

För vilket värde på a saknar ekvationssystemet nedan lösning?

Frågan: För vilket värde på a saknar ekvationssystemet nedan lösning?
ax+2y=6
9x+y=12

Jag tar mig till steg 3 och därefter är jag osäker på vad jag gör. vad är nästa steg? kollat runt på andra trådar vars samma fråga ställs men blir bara mer och mer förvirrad på vad ni gör. jag har använt additionsmetoden. ser att många förklarar i substitutionsmetoden som jag verkligen inte klarar av

Skriv om båda ekvationerna på k-form, dvs formen y=kx+m

Om de båda har samma värde på k och samtidigt olika värden på m så är de parallella, dvs skär inte varandra, och då finns ingen skärningspunkt och ingen lösning

Finns det någon anledning till att du väljer att använda additionsmetoden? Som Henning skrev: lös ut y ur båda ekvationerna istället. Om ekvationssystemet skall sakna lösning så skall de båda linjerna ha samma k-värde men olika m-värden.

Philip 23
Postad: 17 okt 2020
Smaragdalena skrev:

Finns det någon anledning till att du väljer att använda additionsmetoden? Som Henning skrev: lös ut y ur båda ekvationerna istället. Om ekvationssystemet skall sakna lösning så skall de båda linjerna ha samma k-värde men olika m-värden.

anledningen är för att jag har svårt för substitutionsmetoden.

ax+2y=6
2y = -ax + 6
y = (-ax)/2 + 6/2
y = (-a/2).x + 3

9x+3y=12
3y = -9x + 12
y = (-9x)/3 + 12/3
y = (-3). x + 4

-a/2 = -3
-a = (-3).2
-a = -6
a = 6

testade sen det här i
6x+2y=6
9x+3y=12
där blir både x och y 6. antar att det är därför ni säger att det inte finns en lösning (kan lägga till att detta är en A uppgift)
För att få ett bra svar bör jag kunna skriva min uträkning sen lägga till att det inte finns en lösning efter som båda då har samma k värde men olika m värden. aka dem e parallella, det finns ingen skärningspunkt. hur låter det?

Ibland är den ena metoden mycket enklare för en viss uppgift, ibland den andra.

Jag försöker förstå vad du har gjort. Det är inte lätt, eftersom du inte säger hur du har tänkt.

I ditt senaste inlägg har tagit fram ett uttryck för y i den första av ursprungsekvationerna. Du ser att k=-a/2 och att m = 3.

Sedan har du skrivit den andra ekvationen på formen y=kx+m. Du kan se att k = -3 och m = 4.

Om de båda linjernas lutning skall vara lika, krävs det att de båda k-värdena är lika, d v s -a/2 = -3 som har lösningen x=6.

Om ekvationssystemet skall sakna lösning krävs det att de båda linjerna ger olika y-värden när manstoppar in x-värdet 6.

6x+2y=6: 6*6+2y = 6 => y=-15

9x+3y=12: 9*6+3y=12 => y = -14

Det betyder att om a= 6 så saknar ekvationssystemet lösning.

Detta sista steg var egentligen helt onödigt, eftersom du ser att m-värdena för de båda linjerna är olika - den första linjen har m = 3 och den andra har m = 4.

För att "få ett bra svar" skall du inte bara göra det du gör, utan också berätta vad det är du gör och varför - man skall inte behöva sitta och fundera "Hmmm, hur har han tänkt nu..." som jag har gjort medan jag skrev det här.

Svara Avbryt
Close