2 svar
37 visningar
Dalal är nöjd med hjälpen!
Dalal 32
Postad: 19 nov 2020

Förändring och kontinuitet från flodkulturen till nutiden och framtiden

Hej

Jag har svart att komma till en förståelse av en fråga. frågan är

Vad är likadant respektive olikt kring matproduktion vid en jämförelse mellan flodkulturerna/högkulturerna och nutiden?

Jag vet att första människan förlita sig på att jagar och samlar fisk och bär för att försörja sig, sen kommer jordbrukssamhälle där man odla jorden och började vete och korn växt samt började att ha tama djur som får, getter och kor, då människa använda oxer eller hästar för plöjning och där odla med frön så matprodukter sprider mer jämfört med  jägare- samlare samhälle.. sen under högkulturer tider lärde sig människan att utnyttjar floderna som leder smältvatten från bergen i norr och började bygga dammar och kanaler för att sprida vatten över stora område, detta i sin tur ledade till stor näring.  Slutligen i nu tid ser vi att människan kan ha många resurser för matprodukter vara sig från handelsrelationer eller lokal industrier. 

Jag vet inte om jag förstör rätt och i samma sammasamanhang med frågan eller inte? samt jag vet inte hur jag ska hitta likt och olikt mellan de här perioder? Jag ansåg att varje periods tid har sitt egen teknik och resurser som människor anpassar sig efter och liver i. Därför ser jag att det är som kontinuerliga linje som ledde till vad vi kommer fram till i dag!

Jag skulle bli mycket tacksam om någon hjälpt mig .

Teraeagle 12215 – Moderator
Postad: 21 nov 2020 Redigerad: 21 nov 2020

Du har beskrivit ganska ingående vad som var utmärkande för flodkulturerna. Några likheter med idag är t.ex. att vi till stor del odlar samma typer av grödor, t.ex. vete och korn som du tog upp. Dessutom använder vi konstbevattning än idag. Några skillnader är kanske att vi har förädlat grödorna mer idag, dvs det vete som odlades på den tiden är väldigt olikt det vete vi odlar idag. En annan skillnad är att det i den industrialiserade världen bedrivs mycket mer storskaligt jordbruk med konstgödning och maskiner, t.ex. skördetröskor. Det produceras enormt mycket mer grödor idag jämfört med under flodkulturernas tid.

Dalal 32
Postad: 3 dagar sedan

Tack så mycket för ditt svar.

Svara Avbryt
Close