3 svar
278 visningar
Ha en fin dag behöver inte mer hjälp
Ha en fin dag 2308
Postad: 26 nov 2023 13:26

Förbättra sin studieteknik

Hej! Hur kan jag effektivisera min studieteknik?

säg att jag har tillexempel ett biologiprov. Jag brukar oftast börja plugga cirka 4 veckor innan provet och i 3 och en halv vecka svarar jag på instuderingsfrågor och skriver ner svaren i min anteckningsbok. Detta tar jättelång tid. De 4 sista dagarna innan provet repeterar jag allt jag skrivit ner genom att förhöra mig själv. Hur kan jag göra detta mer effektivt så att jag bara behöver plugga låt säga 2 veckor innan ett prov så jag kan få tid för annat?

fner 1198
Postad: 26 nov 2023 15:01

Det är en bra metod att svara på instuderingsfrågor, brukar kallas aktiv inlärning! Går generellt snabbare att skriva på datorn så kanske kan det vara ett alternativ till att skriva svaren förhand? Kan varmt rekommendera programmet Anki också. Då kan du skriva in instuderingsfrågor + svar så kommer programmet självt att räkna ut när du behöver repetera!

zino92 57
Postad: 28 nov 2023 23:52

Hjärnan lär sig genom repetition.

Om du läst något vecka 1 men inte använder det på 2 veckor kanske du tappar delar eller hela, men om du däremot repeterar det du läst slutet av veckan förlänger du minnets för just det du läste, funkar ungefär som när vi tränar vår kropp, genom att använda det du läst säger du till din hjärna att kunskapen är relevant och behöver hållas aktuell, tills den kanske inte behöver/ska användas så ofta längre och därmed faller i glömska p.g.a. inaktivitet. Desto mer vi använder kunskaper desto färskare hålls det i våra minne.

Det fina är dock att desto "längre" du förlängt det du läste genom repetition, desto längre håller kunskapen.

Sen brukar man prata om att saker du finner intressant fastnar lättare och håller sig kvar längre, för det upplevs mer relevant för dig.

Kan också prova öka intag av Omega-3 fetter (Lax superbra) som bidrar till ökad isolering och förbättrad/snabbare signalförmedling för hjärnans neuroner (mindre störningar, likt kablar för elektronik). Vissa påstår för hård träning kan negativt påverka även fettet i hjärnan som bidrar till signalförmedlingsförmåga (då påstås detta gälla för väldigt intensiv träning i både intensitet och frekvens och väldigt proteinbaserad och fettsnål kost). Ironiskt nog ska regelbunden träning även kunna förbättra minnet såväl som energin (inte extremträning då :p). Sömnen också superviktig då det är då du sorterar det du läst och återhämtar dig/hjärnan/kroppen.

Överstudera inte heller, vi har begränsad daglig mental kapacitet, efter den är förbrukad kan vi behöva göra något annat. En gammal mattelärare till mig hade som regel för sina elever att de inte borde plugga senare än 20:00 (flesta eleverna då brukade gå och lägga sig kring 22-23ish och vakna 6-7 för bra 8h sömn).

Ett bra tips när man just läser saker är att (kanske lite svårt i skolböcker du inte äger, men bra tips annars) stryka under med penna saker som är viktiga (har för mig penna på papper cementerar bättre än tangentbord), detta cementerar nyckelpunkter och aktiverar bearbetning i din hjärna så sakerna fastnar hårdare och bättre för framtiden.

Bearbetning av informationen är också ett annat sätt att få kunskapen att fastna, försök applicera kunskapen på något intresseområde i ditt liv eller i praktiken så du kan fästa teorin vid något man faktiskt kan använda, jag antar instuderingsfrågor är ett sätt att göra detta på, antaget att du finner frågorna intressanta och bra.

Förklara för dig själv och ta reda på oklarheter kring det du läser då förståelse för vad man ska komma ihåg också kan bidra till att bättre komma ihåg saker utan att behöva anstränga sig för mycket.

Ett annat trick är att ställa sig själv frågan varför något är viktigt eller bra, vad det kan användas till osv.

Personligen brukar jag lusläsa materialet först 1 gång och på vägen markera allt av vikt (minns en tid när jag tyckte det var svårt att veta vad som var viktigt, kom med åldern och erfarenhet på gott och ont för mig iaf.), därefter kan man skumma igenom markerade nyckelord och djupläsa på saker man börjat glömma.

Enklare bearbetning av det du läst genom att skriva en kommentar till det du läst medan du tänker på det kan också hjälpa minnas bättre.

Mängden tid som behövs skulle jag nog säga är väldigt individuellt och väldigt beroende på typen av material såväl som mängden material. Så tror inte det är så simpelt som att säga en fast tid som gäller för allt och alla scenarion :/

För övrigt finns där bra böcker skrivna både på minnesteknik, såväl som studieteknik, även läshastighet, adlibris har några.

För övrigt förbättras din läshastighet av att träna på att läsa också, desto snabbare du kan läsa, desto snabbare kan du ta dig igenom material :)

Tror det också kokas ned lite till Trial and Error, prova inför ett prov att lusläsa materialet 1 gång i början av första veckan, sen kanske repetera på helgen i slutet av veckan, sen repetera 1-2 gånger per vecka. Justera allteftersom du märker vilka resultat du får :)

Vet ej om du kan använda dig av något här, men förhoppningsvis fanns där kanske något av värde :)

Önskar dig Lycka till och hoppas du hittar studieteknik som funkar och känns bra för just dig, för mig har det varit en resa som tagit tid, men väldigt skönt när man väl hittat dit! ^^

Ali Al Bayati 18
Postad: 19 sep 09:27

Jag håller med zino92, hjärnan lär sig genom repetition. Jag brukar använda båda sätten för att studera, jag börjar med att skriva ner allt på datorn och sedan organisera det jag behlver träna på och skriva ner i ett dokument eftersom det är mycket enklare sen hämtar jag papper och skriver ned allting på papper och därefter så förhör jag mig själv och jag läser upp det som jag har skrivit för mig själv för att då har jag använt mig av en massa sinnen och när man använder sig av olika sinnen samtidigt då fastnar det i hjärnan enklare. Jag brukar skriva först på datorn, sen skriva ner det på papper, sen läsa det högt och sedan lyssna på någon annan när de läser det, då använder jag mig av min känsel, syn, hörsel och jag pratar det. Jag kopplar också begreppen och formlerna till saker i vardagen och jag skapar minnesregler.  

Svara
Close