1 svar
122 visningar
Naddisgodis 61
Postad: 8 mar 2023 10:55

Förbättringar till mitt tal

Hej, jag skriver ett tal om varför anonymitet på nätet är ett samhällsproblem. Har skrivit klart det men om ni har några synpunkter eller tips så tar jag gärna emot det.

 

 

Anonymitet på internet är ett samhällsproblem

En undersökning gjord av friends visar att av de 1001 barnen man intervjuade så hade så mycket som var tredje barn blivit utsatt för kränkningar på nätet det senaste året. En stor del av dessa kränkningar skedde anonymt. Vi kan även se flera fall där personer blivit utsatta för så pass grov nätmobbning att de valt att begå självmord. Något som bidrar till att detta problem fortsätter är möjligheten för personer att gömma sig bakom en skärm på nätet, Därför vill jag idag försöka förklara för er varför anonymitet på nätet är ett samhällsproblem och varför vi bör stoppa anonymiteten på nätet.

När människor tror sig vara anonyma på nätet försvinner alla dess gränser och folk tror att de kan skriva precis vad de vill utan att få några som helst konsekvenser för det. Dessvärre så stämmer ju detta. När folk blir utsätta för grovt hat, förtal eller utpressning av anonyma personer på nätet blir personen bakom skärmen allt svårare att spåra i och med sin anonymitet. Anonymitet på internet ger pedofiler en väg in till att utnyttja små barn och samtidigt slippa undan straffet, detta är något som jag tror att ingen vill ska kunna hända. Är en människas anonymitet verkligen viktigare än att skydda barn från att bli utsatta för grooming och sexuella trakasserier på nätet?

Vi kan även se att anonymitet på nätet bidrar till att skada även på samhällsnivå. Om vi bara backar tillbaka två år till när 90% av Coops affärer blev utsatta för en cyberattack kan vi se konsekvenserna av anonymitet. Detta fick förödande konsekvenser då butikernas hela betalningssystem stängdes ner och de blev tillsagda att betala en hög summa pengar för att attacken skulle avslutas. Räckte inte detta för att inse konsekvenserna av anonymitet? Anonymitet på nätet är inte bara skadligt på en individnivå utan även för hela samhället i stort.

Vissa hävdar att man bör ha rätt till att vara anonym för att på så sätt kunna uttrycka sina åsikter på nätet. Att man genom anonymitet därmed kanske uttrycker sig annorlunda än vad man hade gjort utan den anonyma skölden framför sig. Då är min fråga vad man har för åsikter som är så pass hemska att man inte vågar uttrycka de utan en anonymitet som skyddar en? Är det verkligen något positivt att människor uttrycker sig annorlunda och grövre när man vet att man är anonym? Och om det är reaktionerna man är rädd för när man uttrycker sin åsikt blir väl anonymitet i sig helt oanvändbart? Du kanske genom detta utsätts för hat från anonyma konton som du inte kommer kunna spåra, är det inte bättre då att alla är icke anonyma och människor som skriver olagliga kommentarer faktiskt kan ställas till svars för det och de som blivit utsatta kan få rätt för sig.

Genom att ta bort anyonymitet kommer antalet barn som blir utsatta för pedofiler på nätet minska, mängden nätmobbning som resulterar i självmord kommer avta samt skydda vårt samhälle från människor som vill oss illa. Är det inte helt självklart att vi borde avskaffa anonymiteten på nätet? Tack.

JohanF Online 4455 – Moderator
Postad: 8 mar 2023 12:11

Bra! För att göra det än bättre skulle du kunna argumentera något mer för för din motståndares ståndpunkt (dvs ståndpunkten att det positiva med anonymitet på nätet skulle kunna överväga).

Du berör motståndarens ståndpunkt som hastigast, dvs ifrågasätter vad som skulle vara en så hemsk åsikt att man inte vågar stå för den. Det är bra. Men den viktigaste ståndpunkten för anonymitet tror jag är att skydda den som uttrycker en åsikt mot dem på nätet som inte har goda föresatser. Det kan ju finnas dem på nätet som inte gillar vad du säger, inte för att dina åsikter är hemska, utan för att de själva är hemska. Du har säkert hör talas om så kallade visselblåsare, som tack vare anonymitet har lyckats avslöja brott.

Svara Avbryt
Close