ThorC 15
Postad: 6 jan 2022 00:23

Förbereda sig inför högskoleprovet?

Hej!

Jag skulle gärna vilja bli läkare, men tvivlar på att jag endast kommer få A i betyg. (Jag går första året på gymansiet).

Jag ser högskoleprovet som ett mycket mer lämpligt alternativ, så om jag nu ska fokusera mer på det, hur kan jag redan nu förbereda mig på provet. Jag har kollat igenom en del provfrågor och tycker den verbala delen verkar svårast. Så min idé är att börja läsa mer böcker. Jag tycker orden är svåra. Matematik delen verkar vara betydligt mycket enklare för mig. 

Har ni några tips på hur man kan förbereda sig och är det värt att satsa på HP?

SeriousCephalopod 2686
Postad: 6 jan 2022 01:05

Läs facktexter och litterär analys, inte skönlitteratur (annat än som rekreation) Det är ett vanligt missförstånd att läsförståelse är en generell förmåga att läsa 'text' och att man blir bättre på läsförståelse om man läser mer. Men egentligen handlar det om att läsa texter; specifika genrer av texter, specifika genrer med specifika innehåll. Känner man till lite om geografi och geologi är det mycket lättare att läsa en text om hur östersjön krympte och växte under istiden eftersom man har förväntningar om vad som är normala resonemang, begrepp, och processer i genren 'texter om geografi(historia)'.

Läsförståelsedelen av HP är egentligen ett kunskapstest där en grad av allmänbildning om samhällskunskap (sociologi, juridik, ekonomi,...) och populärvetenskap och historia möjliggör för en person att snabbt sätta sig in i texterna. 

Ta kortfrågan 29 (MEK) från 2021

Kroppen har både ett yttre och ett inre infektionsförsvar. Till det yttre försvaret hör
bland annat huden och slemhinnorna samt olika typer av _____, till exempel saliv,
tårar, svett och magsaft.

A plasma
B serum
C körtlar
D sekret

Detta är inte en fråga om att 'kunna läsa'. Det är en fråga som handlar om att vara bekant med lite biologi och medicin. LÄS-delen samma idé, bara mer invecklat. Är redan på förhand bekant med kunskapsinnehållet som behandlas i texterna så de ofta pinsamt enkla att läsa.

Det kan låta som svårsmält råd att läsa brett och hoppas att man får texter på provet som behandlar innehåll man redan stött på... och ja, sannolikheten att man råkar ha läst om exakt det som kommer på HP är rätt låg. Men inte så låg... och en hög grad av allmänbildning är det mest fruktsamma.

Det jag förordar är alltså att man läser facktexter och tidningar. Vad som är bäst alternativ beror dock på ens mediadiet. 

@SeriousCephalopod: Även om jag i sig håller med dig om vad du säger, tycker jag att du överdriver en aning. Ta exempelvis MEK-frågan du ställde. Den går alldeles utmärkt att lösa utan att ens veta vad ett immunförsvar är, givet att en förstår vad ordet "sekret" innebär. 

Svara Avbryt
Close