15 svar
47 visningar
lm.kir är nöjd med hjälpen
lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 19:55 Redigerad: 8 maj 2023 20:05

fördel med gluten och laktos

finns det någon fördel med  att undvika gluten och laktos ?

Det finns inga fördelar om man inte är intolerant. Det kan tvärt om vara en nackdel eftersom spannmål och mejeriprodukter är ganska näringstäta livsmedel. Spannmål som vete och råg är också väldigt billiga i förhållande till hur mycket energi och näring de innehåller.

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:19

men det borde finns en fördel med att undvika gluten och laktos

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:24

– Det som händer i kroppen när man slutar äta gluten är att tarmslemhinnan mår bättre. Då tar vi upp näringen bättre. Många märker snart att det ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter kan vara bättre hår och hy, och en lugnare, mindre svullen och uppblåst mage

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:24

det här såg jag på nätet

Allt på nätet stämmer inte. Det finns en stark rörelse som bygger på pseudovetenskap att man på något sätt skulle må bättre av att undvika gluten och laktos. Därför måste man vara källkritisk när man letar information. Kolla vad seriösa källor som Livsmedelsverket säger om gluten och laktos.

Däremot stämmer det du citerade om man lider av glutenintolerans, alltså celiaki. Men det är en diagnos man får av läkare, inte något man kan komma på själv. Den absoluta majoriteten av befolkningen har inte celiaki.

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:35

så det finns ingen fördel med att udvika gluten och laktos

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:36

varför ska man ställa sånn fråga på en läxa om det finns en fördel?

Det finns ingen fördel med det såvida man inte är allergisk eller intolerant. Den som hävdar något annat måste visa vad det finns för källor till det påståendet.

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:39

den här frågan är från en podd

Vilken podd?

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 20:42

https://hemkunskapspodden.se/pod/att-skippa-gluten-och-laktos-livsstilstrend-eller-livsviktigt

Jag har lyssnat på podden nu och de säger ungefär det som jag har skrivit i den här tråden. Det finns inga fördelar med att undvika gluten och laktos såvida man inte är intolerant, vilket är en diagnos man får av läkare (det går inte att bestämma på egen hand). De nämner också att det är en nackdel att undvika speciellt spannmål (som innehåller gluten) eftersom de innehåller mycket fibrer, mineraler och vitaminer som vi behöver.

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 21:04

så jag kan skriva att det inte finns någon fördel med laktos och gluten

Du kan skriva att det inte finns några fördelar med att undvika dem om man inte är intolerant.

lm.kir 574
Postad: 8 maj 2023 21:15

ok tack

Svara Avbryt
Close