Idasoderlind 7
Postad: 29 jan 2019

Fördomar om teknikprogrammet.

Hejsan, jag har fått en uppgift om hur man ska kunna göra teknikbranschen lika tillgänlig för kvinnor som för män. Jag skulle bara vilja höra lite fördomar ni har om teknikprogrammet eller teknikyrken generellt för att kunna avgöra vad som kan vara orsakerna till att fler män söker sig till tekniska yrken. Tack på förhand!😎

Jag vet inte om jag skulle säga att detta är mina fördomar, men detta är vanliga fördomar om teknikyrken, framförallt de mer datatekniska:

  • Bara män, väldigt gubbig miljö.
  • Bara nördar och genier kan bli programmerare.
  • Alla har någon typ av autismspektrumtillstånd.
  • Alla jobbar på natten och lever på energidryck och nudlar.
  • Alla spenderar sin fritid på att spela datorspel och skriva inlägg på reddit.
  • Alla programmerare sitter och knackar kod hela dagarna.
  • Ingen har någon som helst social kompetens eller någon flickvän (mycket effektivt att man både antar att alla är män och att alla är hetero i samma fördom).

Jag påstår nu inte att ingen av dessa fördomar är sanna. Särskilt tanken om att alla är nattugglor är inte helt fel, däremot måste man inte äta skräpmat hela tiden. 

Idasoderlind 7
Postad: 29 jan 2019

Tack så mycket, det är definitivt hjälp på vägen!

Varsågod! Vad har du kommit på i fråga om orsaker?

SeriousCephalopod 1809
Postad: 29 jan 2019

Frågeställningen kan behöva stakas upp något då vad som är tillgänglighetsproblem i Teknikbranchen och inom Teknikprogrammet inte behöver vara samma sak då vägen in i teknikbranchen kan ske via andra utbildningsvägar och omständigheter än just genom teknikprogrammet. Ens föreställningar av teknikbranchen påverkar dock såklart ens villighet att läsa teknikprogrammet men finns gott om teknikföretag som i alla fall uttrycker en ivrighet att anställa fler kvinnor.

Att Teknikprogrammet är mansdominerat är dock inte nödvändigtvis en fördom om programmet (även om det såklart kan vara det, om skälen man tror det har dålig grund) men att teknikprogrammet är det program med skevast könsfördelning (mot män) av alla högskoleförberedande program är inte en fördom.

 Förhållandet Kvinnor:Män som söker teknikprogrammet är enligt skolverket är 2 109:9 774

(källa Gy_Elever_Riksnivå_Tabell 2A_2018_19_webb.xls, Skolverket) där visserligen kvinnor blir antagna i några högre andelar, men där vi landar i siffror runt 1 kvinna per 4 män vid antagning på nationell nivå. Se dokument för detaljer. 

Utan ett faktum och vetskapen om att så är fallet (eller överaskningen om att så är fallet) kan mycket väl påverka ens benägenhet att söka eller förbli på utbildningen när man väl är antagnen och det är inget i mina ögon irrationellt om man spenderat grundskolan i mer heterogena miljöer eller med exklusivt samkönade kompisgrupper. 

Det här är ett fenomen som är ganska uppenbart och etablerat så har gjorts en hel del undersökningar och du kan i alla fall om inget annat hitta ett halvt ton examensarbeten på universitetsnivå samt en del överblickar som producerats av Skolverket. 

Man behöver inte bara fundera sig fram till saker när andra människor gjort en hel del arbete på området. 

[Slutligen bör man dock vara försiktig med att upprepa fördomar bara för sakens skull då människans psykologi är betingad så att hon tenderar att ta påståenden som upprepas som sanna oavsett om de ifrågasätts.]

Svara Avbryt
Close