9 svar
46 visningar
DenDanne är nöjd med hjälpen!
DenDanne 55
Postad: 13 sep 2017

Förenkla

15a2-6a5a-2=15a2-2·3a5a-2=15a2-3a5a=3a-3a=0

Sådär löser jag den uppgiften men svaret är 3a. Vilket steg är det jag gör fel på?

Yngve 4734 – Mattecentrum-volontär
Postad: 13 sep 2017 Redigerad: 13 sep 2017

Du får inte förkorta bort tvåan som du har gjort. Den är inte en gemensam faltor vare sig i täljaren eller i nämnaren.

DenDanne 55
Postad: 13 sep 2017

Jag tänker att eftersom jag har -2 i täljaren och -2 i nämnaren så kan jag väl stryka dem?

Yngve 4734 – Mattecentrum-volontär
Postad: 13 sep 2017 Redigerad: 13 sep 2017
DenDanne skrev :

Jag tänker att eftersom jag har -2 i täljaren och -2 i nämnaren så kan jag väl stryka dem?

Nej det får du inte.

I så fall skulle (10-2)/(4-2) vara lika med 10/4 = 5/2, men i själva verket är  (10-2)/(4-2) = 8/2 = 4.

DenDanne 55
Postad: 13 sep 2017

Uppfattat, men hur ska jag börja lösa uppgiften? Kan jag ta 15a^2/5a=3a?

DenDanne skrev :

Uppfattat, men hur ska jag börja lösa uppgiften? Kan jag ta 15a^2/5a=3a?

Nej. Faktorisera täljarens båda termer och bryt ut alla gemensamma faktorer.

DenDanne 55
Postad: 13 sep 2017

15a2-6a5a-2=3a(5a-2)5a-2= 3(5a-2)5-2=3(5a-2)3=5a-2

nu blir ju svaret 5a-2, fortfarande fel :/ förlåt för att jag aldrig fattar

AndersW 178
Postad: 13 sep 2017
DenDanne skrev :

15a2-6a5a-2=3a(5a-2)5a-2= 3(5a-2)5-2=3(5a-2)3=5a-2

nu blir ju svaret 5a-2, fortfarande fel :/ förlåt för att jag aldrig fattar

Du får inte stryka bort a som du gör i steg 3.  Du får ALDRIG stryka bort en del av en summa! Du får bara stryka bort termer. som steg tre kan du förkorta bort något annat än du gjort, vad?

DenDanne 55
Postad: 13 sep 2017

Man kan stryka förkorta bort 5a-2 i både täljare och nämnare, vilket get svaret 3a som är korrekt.

Tack för hjälpen!

Du har faktoriserat täljaren korrekt och brutit ut gemensamma faktorer på rätt sätt.

Du har korrekt kommit fram till 3a(5a - 2)/(5a - 2).

Nu har du en gemensam faktor i täljaren och nämnaren.

Om du inte ser vilken det är så kan du kalla (5a - 2) för b.

Om du alltså ersätter (5a - 2) med b i ditt uttryck kan det skrivas 3a*b/b

Ser du då vilken den gemensamma faktorn är?

Svara Avbryt
Close