4 svar
82 visningar
Marcus N är nöjd med hjälpen
Marcus N 1753
Postad: 12 jun 2022 18:13

Förenkla

 

Kan man tänka så här: 

-(x-y)6(x-y)6=-1

??

Louis 3487
Postad: 12 jun 2022 18:19

Framför bråket har du snarare (-1)6 som är lika med ...

Marcus N 1753
Postad: 12 jun 2022 20:58

(-1)^6 är lika med 1. 

Men varför är det (-1)^6 inte bara -1? 

destiny99 7150
Postad: 12 jun 2022 21:06
Marcus N skrev:

(-1)^6 är lika med 1. 

Men varför är det (-1)^6 inte bara -1? 

om a är upphöjt till ett jämnt exponent så blir det positivt och negativt om exponent är udda. så (-1)⁶ = 1 då vi har parentes runt ett. -1⁶ är ej samma som (-1)⁶ 

Louis 3487
Postad: 12 jun 2022 21:27

(y-x) = -(x-y).
Men att bryta ut -1 måste du göra i alla de sex parenteserna (y-x)(y-x)...

Alltså (y-x)6 = ((-1)(x-y))6 = (-1)6*(x-y)6 = (x-y)6.

Men när man förstår varför kan man direkt skriva (y-x)n = (x-y)n om n är jämn.

Svara Avbryt
Close