8 svar
58 visningar
Freedom 498
Postad: 30 aug 2020

Förenkla funktion!

funktionen D(x)=x2 är given. Förenkla D(4+r) - D(4).

Mitt svar; (x2+x2) - x2=   eftersom - finns framför parentesen blir det  x2-x2-x2 =  x2-2x2= -x2.

Är det stämmer?

tack.

Inte riktigt, vad händer med r? D(4+r)=(4+r)2D(4+r)=(4+r)^2. :)

Freedom 498
Postad: 30 aug 2020
Smutstvätt skrev:

Inte riktigt, vad händer med r? D(4+r)=(4+r)2D(4+r)=(4+r)^2. :)

x2-r2-x2 = det bara kvar r2 är det stämmer?

Nästan! D(4+r)=42+8r+r2D(4+r)=4^2+8r+r^2. Vad blir kvar? :)

Freedom 498
Postad: 30 aug 2020
Smutstvätt skrev:

Nästan! D(4+r)=42+8r+r2D(4+r)=4^2+8r+r^2. Vad blir kvar? :)

D= 42-8r2+r2-42= det som kvar är 9r2 tror jag.

Yngve 18570 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 30 aug 2020 Redigerad: 30 aug 2020

Inte riktigt. Det står 8r8r, inte 8r28r^2.

Ta det ett steg i taget.

Efrersom D(x)=x2D(x)=x^2 så är

  • D(4+r)=(4+r)2=42+2\cdit4·r+r2=42+8r+r2D(4+r)=(4+r)^2=4^2+2\cdit4\cdot r+r^2=4^2+8r+r^2
  • D(4)=42D(4)=4^2

Det betyder att D(4+r)-D(4)=(42+8r+r2)-(42)=D(4+r)-D(4)=(4^2+8r+r^2)-(4^2)=

=42-42+8r+8r2=4^2-4^2+8r+8r^2

Kan du fortsätta själv?

tomast80 Online 3251
Postad: 30 aug 2020 Redigerad: 30 aug 2020

Alternativt, medelst konjugatregeln:

(4+r)2-42=(4+r+4)(4+r-4)=(4+r)^2-4^2=(4+r+4)(4+r-4)=

(8+r)·r=...(8+r)\cdot r=...

tomast80 Online 3251
Postad: 30 aug 2020
Yngve skrev:

Inte riktigt. Det står 8r8r, inte 8r28r^2.

Ta det ett steg i taget.

Efrersom D(x)=x2D(x)=x^2 så är

  • D(4+r)=(4+r)2=42+2\cdit4·r+r2=42+8r+r2D(4+r)=(4+r)^2=4^2+2\cdit4\cdot r+r^2=4^2+8r+r^2
  • D(4)=42D(4)=4^2

Det betyder att D(4+r)-D(4)=(42+8r+r2)-(42)=D(4+r)-D(4)=(4^2+8r+r^2)-(4^2)=

=42-42+8r+8r2=4^2-4^2+8r+8r^2

Kan du fortsätta själv?

Hur kan det bli +8r2+8r^2 ?

Freedom 498
Postad: 30 aug 2020
Yngve skrev:

Inte riktigt. Det står 8r8r, inte 8r28r^2.

Ta det ett steg i taget.

Efrersom D(x)=x2D(x)=x^2 så är

  • D(4+r)=(4+r)2=42+2\cdit4·r+r2=42+8r+r2D(4+r)=(4+r)^2=4^2+2\cdit4\cdot r+r^2=4^2+8r+r^2
  • D(4)=42D(4)=4^2

Det betyder att D(4+r)-D(4)=(42+8r+r2)-(42)=D(4+r)-D(4)=(4^2+8r+r^2)-(4^2)=

=42-42+8r+8r2=4^2-4^2+8r+8r^2

Kan du fortsätta själv?

Hej, tack för svaret. jag kan säga dat de 42  förrenkla och bara kvar 16r3. jag vet inte är det sant?? men en fråga var kommer  8r2??

Svara Avbryt
Close