6 svar
36 visningar
Noblesse är nöjd med hjälpen!
Noblesse 29
Postad: 10 okt 2020

förenkla två termer

hej! vet någon hur man stegvis förenklar och löser en funktion med 2 termer som i:

Låt f(x) = x^2 + 3x och bestäm f'(4) 
steg 1: f(4+h) - f(4) / h
(4+h)^2  +3(4+h) - (4^2 +3 x 4) / h 
sedan?....

svaret skall bli 11 men jag får 33 med kvadreringsregeln.

Moffen 921
Postad: 10 okt 2020

Hej!

Du behöver parentes runt din täljare, annars är det fel.

Du verkar ha ställt upp det rätt (förutom det där med parentesen). Det du vill göra är som du säkert vet börja med att förenkla täljaren. Visa hur du fortsatt räkna så kan vi se vart det går snett.

Jag börjar med att derivera direkt med deriveringsreglerna som du kommer lära dig senare.
Då blir f'(x)=2x+3   vilket ger   f'(4)=2*4+3=11    så facit har rätt

Du vill lanvända derivatans definition. Det är bra. Du har fått:
f'(4)=limh0f(4+h)-f(4)h=limh0(4+h)2+3(4+h)-(42+3·4)h=limh042+h2+2·4·h+12+3h-16-12h=

 

==limh0h2+11hh=limh0h(h+11)h=?   `  Ja, vad blir det när h går mot 0?

Noblesse 29
Postad: 10 okt 2020

forts:

4^2  + 2x4h +h^2  + 3(4+h) - (4^2 + 12)  / h

16 + 8h + h^2 + (12+h) - 16+12 / h

8h + h^2 +12 - h +12 / h 

7h +h^2 + 24 / h 

7+h+24 

lim h->0 31 

31 fick jag det till förresten 

VoXx 85
Postad: 10 okt 2020

limh0(4+h)2+3(4+h)-(42+3*4)hlimh0(4+h)2h+3(4+h)h-(16+12)hlimh0(4+h)2h+3(4+h)h-(16+12)hlimh0h2+8h+16h+12+3hh+-16-12hlimh0h2+8hh+3hh=lim h0h+11 lim h0h+11=11

du måste gjort något uträkningsfel bara?

Noblesse 29
Postad: 10 okt 2020

-12 ska det vara, och jag har ett extra h från någonstas

Noblesse 29
Postad: 10 okt 2020

jaa nu ser jag. Tusen tack!!!

Svara Avbryt
Close