7 svar
24 visningar
Ollibolli är nöjd med hjälpen!
Ollibolli 48
Postad: 30 jun 2020

Förenkla uttryck

hej! Jag har kört fast på denna uppgift. Den ska då förenklas. Känns som de borde vara lättare men jag blir så förvirrad när de använder a och b. Jag har verkligen ingen aning hur jag ska börja ens. Skulle verkligen uppskatta om någon bara kunde ge mig hjälp att starta, så kan jag nog klara de sen. Tack!

Börja med att ta bort parenteserna runt (a+b) på två ställen. På det ena stället är det minustecken framför parentesen, men inte på det andra, så man behöver göra olika. Hur ser uttrycket ut när du har gjort detta?

Börja med den innersta parentesen, -(a+b)-(a+b). Vad blir det uttrycket om du tar bort parentesen? Vad blir då (a-b-(a+b))(a-b-(a+b))? :)

Ollibolli 48
Postad: 30 jun 2020
Smaragdalena skrev:

Börja med att ta bort parenteserna runt (a+b) på två ställen. På det ena stället är det minustecken framför parentesen, men inte på det andra, så man behöver göra olika. Hur ser uttrycket ut när du har gjort detta?

Om jag tar bort de paranteserna blir de då 

-(a-b-a-b)+a-b? 

Laguna 9048
Postad: 30 jun 2020
Ollibolli skrev:
Smaragdalena skrev:

Börja med att ta bort parenteserna runt (a+b) på två ställen. På det ena stället är det minustecken framför parentesen, men inte på det andra, så man behöver göra olika. Hur ser uttrycket ut när du har gjort detta?

Om jag tar bort de paranteserna blir de då 

-(a-b-a-b)+a-b? 

Nästan, men varför fick du -b sist?

Ollibolli 48
Postad: 30 jun 2020
Laguna skrev:
Ollibolli skrev:
Smaragdalena skrev:

Börja med att ta bort parenteserna runt (a+b) på två ställen. På det ena stället är det minustecken framför parentesen, men inte på det andra, så man behöver göra olika. Hur ser uttrycket ut när du har gjort detta?

Om jag tar bort de paranteserna blir de då 

-(a-b-a-b)+a-b? 

Nästan, men varför fick du -b sist?

Jag trodde det blev minus eftersom jag tog bort parantesen. 

Jroth 705
Postad: 30 jun 2020

Man byter bara tecken om det står ett minustecken framför parentesen. Här är några olika parenteser med och utan minustecken framför. Notera hur minustecknet avgör om man byter tecken när man tar bort parentesen:

(a+b)=a+b(a+b)=a+b

-(a+b)=-a-b-(a+b)=-a-b

(a-b)=a-b(a-b)=a-b

-(-b+a)=b-a-(-b+a)=b-a

-(a-b)=-a+b-(a-b)=-a+b

Ollibolli 48
Postad: 30 jun 2020
Jroth skrev:

Man byter bara tecken om det står ett minustecken framför parentesen. Här är några olika parenteser med och utan minustecken framför. Notera hur minustecknet avgör om man byter tecken när man tar bort parentesen:

(a+b)=a+b(a+b)=a+b

-(a+b)=-a-b-(a+b)=-a-b

(a-b)=a-b(a-b)=a-b

-(-b+a)=b-a-(-b+a)=b-a

-(a-b)=-a+b-(a-b)=-a+b

Tack! Jag löste den! 

Svara Avbryt
Close