4 svar
46 visningar
TheraS är nöjd med hjälpen!
TheraS 12
Postad: 14 aug 2019

Förenkla uttryck med bråktal

Hej, jag skulle behöva hjälp med en uppgift.

2131 Förenkla följande uttryck
a) (p + 1 / 2)² - (p - 1 / 2)² 

Ska jag använda (a - b)² ? Men vad är a och vad är b i sådana fall?

Svaret = p, förståligt då det är minus mellan dem så tar de ut varandra. Förstår dock inte vad för regler man ska applicera på ett sånt här tal. 

Kan någon vara vänliga att förklara?  

Alfredsjo 15
Postad: 14 aug 2019

Nu kanske jag är ute och seglar men när jag räknar får jag det till 2p.

Alfredsjo 15
Postad: 14 aug 2019

Jag räknar ut dem för sig, alltså (a+b)^2=(a+b)*(a+b)=a^2+2ab+b^2

sen likadant med (a-b)^2

Står det p+12\frac{p+1}{2} (och motsvarande för minus) eller p+12p+\frac{1}{2}? Det borde vara det första med tanke på facit, men det du har skrivit är det andra.

tomast80 2467
Postad: 14 aug 2019

Alternativ lösning med konjugatregeln:

a2-b2=(a+b)(a-b)a^2-b^2=(a+b)(a-b)\Rightarrow

(p+12)2-(p-12)2=(\frac{p+1}{2})^2-(\frac{p-1}{2})^2=

(p+12+p-12)(p+12-p-12)=(\frac{p+1}{2}+\frac{p-1}{2})(\frac{p+1}{2}-\frac{p-1}{2})=

p·1=pp\cdot 1=p

Svara Avbryt
Close