5 svar
52 visningar
emilia1919 5
Postad: 21 sep 2020

Förenkla uttrycket: (x+3)(x-3) - (x-3) ˆ 2

Hur förenklar man följande uttryck?


(x+3)(x-3) - (x-3) ˆ 2

Dracaena 520
Postad: 21 sep 2020

Kan du identifiera en gemensam faktor?

emilia1919 5
Postad: 21 sep 2020

Vad menas med att ”identifiera en gemensam faktor”?

Dracaena 520
Postad: 21 sep 2020

x4+x3=x2(x2+x)153=5*33=5

hänger du med?

emilia1919 5
Postad: 21 sep 2020

Nja inte riktigt.

Rätt svar ska bli:

-18 + 6x

Dracaena 520
Postad: 21 sep 2020

(x+3)(x-3)-(x-3)2 kalla (x-3) för =y(x+3)y-y2 ser du att y då är en gemesam faktor?dvs den finns i båda termerna.(x+3)*y-(y*y) =y((x+3)-y)alltså: (x+3)(x-3)-(x-3)2= (x-3)( (x+3)-(x-3))
Lös det innanför parantesen och multiplicera med det utanför. Hänger du med?

Svara Avbryt
Close