9 svar
78 visningar
Marie 11
Postad: 12 dec 2018

Förenkling

Hej!Jag förstår verkligen inte vart jag gör fel - är det i reglerna/parenteserna?Facit säger 5x2+24x-5När jag räknar blir det:3x+22-2x-32 =3x2+12x+4 - 2x2-12x+9 =x2+13

Smaragdalena 26572 – Moderator
Postad: 12 dec 2018 Redigerad: 12 dec 2018

Du glömmer parentesen runt de tre sista termerna, därför blir det fel tecken på 12 x och 9.

EDIT: Oj, la inte märke till att du glömt kvadrera 3 respektive 2 och kanske ännu fler siffror. Använd alltså betydligt fler parenteser!

Marie 11
Postad: 12 dec 2018
Smaragdalena skrev:

Du glömmer parentesen runt de tre sista termerna, därför blir det fel tecken på 12 x och 9.

 kan du förklara hur jag ska göra? 

Trinity 195
Postad: 12 dec 2018

Första felet som görs är (3x)^2 = 3x^2. 

Studera potensreglerna och prova igen.

Laguna 5105
Postad: 13 dec 2018

Prova gärna att sätta in ett värde på x och betrakta skillnaden. Säg x = 2. Då får vi 3x = 6.  (3x)^2 = 6*6 = 36. x^2 = 4. 3x^2 = 3*4 = 12. Inte lika med 36.

Ett alternativt (och enklare) sätt att förenkla uttrycket är att använda konjugatregeln a2-b2=(a+b)(a-b)a^2-b^2=(a+b)(a-b).

I ditt fall är a=3x+2a=3x+2 och b=2x-3b=2x-3.

Marie 11
Postad: 13 dec 2018
Yngve skrev:

Ett alternativt (och enklare) sätt att förenkla uttrycket är att använda konjugatregeln a2-b2=(a+b)(a-b)a^2-b^2=(a+b)(a-b).

I ditt fall är a=3x+2a=3x+2 och b=2x-3b=2x-3.

 men det är ju konjugatregeln?

Marie 11
Postad: 13 dec 2018
Laguna skrev:

Prova gärna att sätta in ett värde på x och betrakta skillnaden. Säg x = 2. Då får vi 3x = 6.  (3x)^2 = 6*6 = 36. x^2 = 4. 3x^2 = 3*4 = 12. Inte lika med 36.

 Jättesnällt att ni svarar men jag hänger verkligen inte med på vad alla menar. 

Jag har använt konjugatregeln men förstår inte om felet är när jag tar bort parenteserna och inte ändrar tecken?

Smaragdalena 26572 – Moderator
Postad: 13 dec 2018 Redigerad: 13 dec 2018

ja, Yngve använder konjugatregeln. Om man hittar det sättet, är det nog det mest eleganta sättet att förenkla det här uttrycket. Annars kan det vara bättre att gå "standardvägen".

Börja med att beräkna (3x+2)2(3x+2)^2 och (2x-3)2(2x-3)^2. Kolla här att du fått de båda uttrycken korrekta innan du fortsätter.

Marie skrev:

 ...

Jag har använt konjugatregeln men förstår inte om felet är när jag tar bort parenteserna och inte ändrar tecken?

Visa alla steg i dina uträkningar så blir det lättare för oss att se var det blir fel.

Du kan skriva varje steg på en ny rad.

Svara Avbryt
Close