4 svar
61 visningar
Reeiic är nöjd med hjälpen
Reeiic 3
Postad: 18 jun 2022 14:41 Redigerad: 18 jun 2022 14:46

Förlängning av 1/6 till 1x/6x

Jag försökte lösa uppgiften 12x=16-23x

Jag började då med att addera 23x vilket blev 12x+23x=16

Nästa steg var då att förlänga nämnaren till 6x, dvs 12x×33+23x×22=1676x=16Därifrån satt det fast för mig, så jag kollade på förklaringen, och det visar sig att de istället gör förlängningen på detta sätt 12x×33+23x×22=16×xx76x=x6x Därefter multiplicerar de med 6x för att få fram svaret x=7. Men jag förstår verkligen inte hur man kommer fram till 16×xx när man förlänger, hur ska man tänka där?

Yngve 38282 – Livehjälpare
Postad: 18 jun 2022 14:47 Redigerad: 18 jun 2022 14:50

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Din metod är utmärkt och du kan fortsätta med att multiplicera bägge sidor med 6x och förenkla så får du svaret direkt.

Det de har gjort i facit är i min mening onödigt komplicerad.

På samma sätt som du förlänger första termen med 3 och andra termen med 2 så förlänger de högerledet med x.

Reeiic 3
Postad: 18 jun 2022 15:00
Yngve skrev:

Hej och välkommen till Pluggakuten!

Din metod är utmärkt och du kan fortsätta med att multiplicera bägge sidor med 6x och förenkla så får du svaret direkt.

Det de har gjort i facit är i min mening onödigt komplicerad.

På samma sätt som du förlänger första termen med 3 och andra termen med 2 så förlänger de högerledet med x.

Tack! Jag insåg faktiskt inte att jag kunde forsätta på min metod.

76x×6x=16×6x7=6x67=xx=7

Louis 3484
Postad: 18 jun 2022 15:26

Ytterligare lite enklare är det att från början multiplicera båda leden med mgn 6x.

6x2x = 6x6 - 2*6x3x

3 = x - 4

x = 7

Reeiic 3
Postad: 18 jun 2022 16:00
Louis skrev:

Ytterligare lite enklare är det att från början multiplicera båda leden med mgn 6x.

6x2x = 6x6 - 2*6x3x

3 = x - 4

x = 7

Intressant! Jag hade ingen aning om att man kunde göra detta, men nu vet jag.

Svara Avbryt
Close