9 svar
66 visningar
nikola2 är nöjd med hjälpen!
nikola2 8
Postad: 22 sep 2019

Förenkling av algebraiska uttryck.

Hej! Så jag förstår inte denna följande ekvationen, där jag ska förenkla uttrycket så mycket som möjligt.

 

Uppgiften:

3ab × b2 - a × b3

 

 

Jag kommer fram till 3ab^2*ab^3 men jag tror inte ens det är rätt.

Tack på förhand! 

Noah 40
Postad: 22 sep 2019

Här kommer en till variant. 

3ab*b2-a*b3=3*a*b*b*b-a*b*b*b=2a*b3*b3=2ab6

Laguna 6552
Postad: 22 sep 2019 Redigerad: 22 sep 2019

Kan du förenkla 3ab×b23ab\times b^2 först? 

nikola2 8
Postad: 22 sep 2019
Laguna skrev:

Kan du förenkla 3ab×b23ab\times b^2 först? 

Det blir väll 3ab3?

nikola2 8
Postad: 22 sep 2019
Noah skrev:

Här kommer en till variant. 

3ab*b2-a*b3=3*a*b*b*b-a*b*b*b=2a*b3*b3=2ab6

Förstår hur du räknat och testade även detta, men svaret ska bli 2ab3

Noah 40
Postad: 22 sep 2019

Om vi gör så här , 
3ab*b2-a*b3 = (3ab*b2)-(ab3)=(3*a*b*b*b)-(a*b*b*b)=3ab3-ab3=2a 

nikola2 8
Postad: 22 sep 2019
Noah skrev:

Om vi gör så här , 
3ab*b2-a*b3 = (3ab*b2)-(ab3)=(3*a*b*b*b)-(a*b*b*b)=3ab3-ab3=2a 

Aa förstår, men facit säger 2ab3

Laguna 6552
Postad: 22 sep 2019
nikola2 skrev:
Laguna skrev:

Kan du förenkla 3ab×b23ab\times b^2 först? 

Det blir väll 3ab3?

Ja, så du har alltså 3ab3 - ab3. Tre av en grej minus en sådan grej är hur många grejer?

(Noah kanske försöker hjälpa till, eller också förvirra, men det går inte så bra.)

Noah 40
Postad: 22 sep 2019
Laguna skrev:
nikola2 skrev:
Laguna skrev:

Kan du förenkla 3ab×b23ab\times b^2 först? 

Det blir väll 3ab3?

Ja, så du har alltså 3ab3 - ab3. Tre av en grej minus en sådan grej är hur många grejer?

(Noah kanske försöker hjälpa till, eller också förvirra, men det går inte så bra.)

3ab3-ab3=? vad är svaret då ? 

Moffen Online 546
Postad: 22 sep 2019
Noah skrev:
Laguna skrev:
nikola2 skrev:
Laguna skrev:

Kan du förenkla 3ab×b23ab\times b^2 först? 

Det blir väll 3ab3?

Ja, så du har alltså 3ab3 - ab3. Tre av en grej minus en sådan grej är hur många grejer?

(Noah kanske försöker hjälpa till, eller också förvirra, men det går inte så bra.)

3ab3-ab3=? vad är svaret då ? 

Faktorisera uttrycket och förenkla sedan, 3ab3-ab3=ab3(3-1)=2ab3.

Svara Avbryt
Close