2 svar
15 visningar
simpan är nöjd med hjälpen!
simpan 24
Postad: 26 mar 2020

Förenkling med ln och e

Hej jag håller på att lösa ett begynnelsevärdesproblem och fastnade på absolut sista steget där man ska lösa ut konstanten C. jag förstår inte förenklingen som görs. Ekvationen ser ut som följer:

0=-eln(1e+c)

Enligt facit förenklas den till:

c=1-1e

Det är säkert bara något enkelt som jag inte tänker på, men jag kan för mitt liv inte få ut den.

Moffen 681
Postad: 26 mar 2020

Hej!

För att 0=-eln(1e+c), så måste ln(1e+c)=0 eftersom e>0.

Eftersom ln(1)=0 så måste alltså 1e+c=1  c=1-1e.

kör funktionen e^ på bägge sidor.

e0=e-e×ln1e+c=eln1e+c-e

sen är du i stort sett framme.

Svara Avbryt
Close