3 svar
129 visningar
Marina91 är nöjd med hjälpen
Marina91 7
Postad: 22 okt 19:54

Företagsekonomi 1 att skriva en affärsidé

Hej. Jag sitter här med min första inlämnings uppdrag inom företagsekonomi 1 gymnasier nivå. 

Jag ska skriva en affärsidé till mitt Cafe som har i fokus på hållbar utveckling, ekologiska varor med mera. Har kört fast och vet ej hur jag ska skriva. Här är hela frågan och de punkter jag ska få med i min affärsidé.

2. Formulera Café Cosmos affärsidé.

Tänk på att dessa punkter bör finnas med i en skriftlig affärsidé:

Kundbehov (vilka behov vill man tillfredsställa?)
Kundgrupp (målgrupp?)
Produktidé (vad erbjuder vi och vad gör vår produkt speciell?)
Resurser (exempelvis kunnande, råvaror, innovationer eller geografiskt läge?)
Försök att begränsa affärsidén till 1-3 meningar. Det är också bra att tänka på hur din affärsidé och verksamhet kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

 

Tack på förhand! mvh Marina

MisterAxl 29
Postad: 22 okt 20:28

En affärsidé är, kort sammanfattat, den drivande tanken bakom ett företag. Den ska helst svara på frågor som varför, åt vem, vad och hur. Du har fått lite tips i uppgiftens text om detta, men om du är ute efter inspiration så kan du titta på det här videoklippet:

https://slideplayer.se/slide/2567344/

Det som är viktigt för den här uppgiften känner jag, är att du inte ska blanda ihop affärsidé och vision. Om vi ska ta IKEA som ett exempel så ser deras affärsidé ut så här:

”Vår affärsidé är att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsprodukter till så låga priser att så många människor som möjligt kan köpa dem.”

Visionen ser istället ut så här:

”Att skapa en bättre vardag för de många människorna.”

Leta rätt på andra kända varumärken i Sverige och hur deras affärsidéer ser ut så kommer du säkert att kunna skriva ner en egen affärsidé till caféet som du arbetar med.

Glöm bara inte bort att formulera affärsidén kortfattat och inte som en reklamtext.

Marina91 7
Postad: 23 okt 20:18

Tack för svaret 🙏🏻 Har ni skrivit lite men vet inte om jag är fel ute ?🫣

 

Affärsidé

Caféet ska erbjuda gott ekologiskt kaffe i dessa olika karaktärer samt något att äta till för de som vill. Café cosmos ska vara en plats där man få ett lugn och kan sitta och njuta av de goda.

MisterAxl 29
Postad: 24 okt 08:38 Redigerad: 24 okt 08:38

Det är en bra början, absolut! Jag hade dock formulerat det lite mer i den här stilen:

 

"Vår affärsidé är att alla ska ha möjligheten att sätta sig ner på ett fik och avnjuta en god kopp kaffe och bakverk gjorda på närodlade och rättvisemärkta produkter, i en miljö som uppmanar till lugn och stillhet när samhället utanför våra dörrar blir alltmer påfrestande."

 

Genom att ha en och samma mening där man riktigt klämmer in så mycket information som du bara kan på ett sätt som känns naturligt och där orden flyter fram utan hinder eller att det känns påtvingat så skapar det en affärsidé som ser attraktiv ut. Man behöver inte nämna företagets namn och inte heller om vad gästerna vill. Tänk istället att affärsidén ska förmedla vad som gör caféet unikt i det här sammanhanget (inte för att det jag skrev är särskilt unikt men, nåja) som då ska kunna locka in både kunder och utomstående investerare till företaget.

Visionen skulle sedan kunna vara något i stil med detta:

 

"Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika."

Svara Avbryt
Close