1 svar
134 visningar
Chirin 17
Postad: 27 jan 2022 14:07 Redigerad: 27 jan 2022 16:21

Förklara hur bollkänsla kan ha uppstått genom evolution...?

Jag har förstått hur musiken har uppstått genom evolutionen men har ingen aning om hur bollkänslan har. Uppskattar all hjälp jag kan få.

mag1 8332
Postad: 27 jan 2022 20:51

Både musikalitet och bollkänsla kan betraktas som ett slags beteende, som vi människor har. Att evolutionen lett fram till musik, kan bli intressant att beskriva. Att utvecklandet av talförmåga och starkare samarbete, hos oss människor gav våra förfäder bättre möjligheter att överleva och sprida sig över planeten, samt att klara av svårigheter som t.ex. matbrist. Musikalitet ligger nära tal så den kopplingen kan nog göras.

Men att bollkänsla uppstått genom evolution blir nog knepigare att resonera för. Vilket urval leder till en förbättrad bollkänsla under generationer innan de nuvarande? Vilken fördel skulle bollkänsla gett tidigare generationer?

Bollkänsla och bollspel kan betraktas som en kulturell företeelse hos arter med högre kognitiv förmåga. Så kanske bollskänslan uppstod hos individer som redan utvecklat denna kognitiva förmåga, d.v.s. att bollspelandet uppfanns av leksugna människor, och träning ger ökad bollkänsla (vilket stämmer, precis som all annan övning ger en förbättrad förmåga oavsett om aktiviteten är slöjd, matematik, åkerbruk etcetera.).

Svara Avbryt
Close