Förklara hur estern bildas
Hej, jag förstår inte alls vad facit har skrivit eftersom boken skrivit nån väldig detaljerad process för bildandet av estern. Det boken har nämnt än så länge är det jag skrivit i rött. Jag skulle uppskatta en förklaring. Nukleofila attacker sker väl i SN1-reaktioner?
Nukelofil attack sker som en del av flera reaktioner, bland annat (men inte bara) för SN1 reaktioner, t.ex. under SN2.
Facits beskriver reaktionsmekanismen (d.v.s. mer detaljerat hur reaktionen sker). Det du skrev i rött visar vilka ämnen som reagerar och vilken produkt som bildas, men inte hur det sker kemiskt - och det är skillnaden mot "mekanismen" som har mer detaljer.
Reaktionsmekanismen visar vilka elektronpar som sträcker sig från ett ämne (i detta fall alkoholen), till det andra ämnet (karboxylsyran) - det dessa elektroners rörelse som pilen illustrerar. Har ni gått igenom liknande reaktionsmekanismer under lektionerna?
Det är ett fel i reaktionsmekanismen, för kolet i karboxylsyran har inte en plusladdningen - den är istället delta-positiv. Så det skall stå " δ+ " vid kolet inte " + ". Slarvigt fel i facit, men resten ser korrekt ut.
Har ni gått igenom liknande reaktionsmekanismer under lektionerna?
Jag tvivlar på det. Antecknade allt och det är i princip bara det jag skrev i rött. Om du inte menar Sn1 och Sn2. Är det alltid alkoholen som utför den nukleofila attacken på karboxylsyran när en ester bildas?
Ja det är alkoholen som gör den nukelofila attacken under en reaktion med en karboxylsyra.
Karboxylsyrans hydroxigrupp kan av syran protoneras till R-OH2+ , som i princip är en vattenmolekyl fäst vid kolet (R), som det är utritat i facits svar. Det gör att vatten kan lämna, i samband med att den nya bindningen mellan alkoholens syre (från hydroxigruppen) bildas.
Alkoholens hydroxigrupp kan inte lämna på samma vis. Syrena på karboxylsyran är också lite för nöjda för att bry sig om att reagera med alkoholen - de är inte tillräckligt reaktiva för att agera som nukleofil i den sådan här reaktion.