4 svar
42 visningar
misslina 5
Postad: 14 jun 2019 Redigerad: 14 jun 2019

Förklara i vilka situationer du skulle använda denna modellen av väteklorid

Det här är en modell av väteklorid: H-Cl
Förklara i vilka situationer du skulle använda den modellen för att förklara molekylens uppbyggnad. Förklara också när du inte skulle välja den molekylmodellen som förklaringsmodell.

 Någon som kan förklara för mig vad det här innebär? Jag förstår verkligen ingenting, sitter och bläddrar i boken om och om igen men det står helt stilla hur jag ska tänka eller vad jag ens letar efter.

Lägg din fråga på rätt nivå- det undetlättar för oss som vill svara. Den här frågan får väldigt olika svar om vi tror att du går på högstadiet eller läser kemi på universitetet. /moderator

misslina 5
Postad: 14 jun 2019

Så, nu hoppas jag att den har hamnat rätt. Det här gäller alltså Kemi 1 på komvux, så inget avancerat :)

Laguna 6368
Postad: 15 jun 2019

Används ordet "modell" på något specifikt sätt tidigare i boken?

H och Cl visas sitta ihop med ett bindestreck. Det säger mig dels att det inte är en dubbelbindning eller trippelbindning, dels att ämnet förekommer i sådana enheter så den kan betraktas som en molekyl. Det senare är väl sant när det är en gas, men löst i vatten kommer H och Cl att dela på sig, enligt vad jag tror mig minnas. 

Teraeagle 7879 – Moderator
Postad: 15 jun 2019

Det är sant att ämnet delar på sig (dissocierar) i vatten, men då är det inte längre väteklorid. Jag tycker att frågan är knepigt ställd, för det finns inte något tydligt exempel där modellen inte fungerar. Åtminstone inte på Kemi 1-nivå. Man kan bli riktigt avancerad och prata kvantkemi, molekylorbitaler osv. men det hör egentligen inte till frågan. 

Troligen är det ändå det som Laguna påpekar som uppgiftsmakaren vill att du ska lyfta fram. Vilka egenskaper med avseende på t.ex. löslighet i vatten och kokpunkt kan man förklara utifrån att väteklorid ser ut på det där sättet? Finns det några egenskaper hos en vattenlösning av väteklorid som gör att man inte kan beskriva det som en blandning av H2O och HCl-molekyler?

Svara Avbryt
Close