2 svar
53 visningar
B.N. 345
Postad: 13 feb 2018

förkortning VL

Hej

jag behöver hjälp med hur man ska förkorta fram VL i steg två i följande uppgift:

Bestäm y(x) så att y'-y2x=12x och y(1)=e-1

Första steget blir att sätta y'e-x+ye-x12x=e-x×12x

Men andra steget ska vara ye-x'=e-x*12x jag förstår inte hur man ska få fram VL.

alireza6231 233
Postad: 13 feb 2018

y'-y2x=12x      angående diffrentialekvationen y'+a(x)y=b(x)  multiplicerar vi båda leden med μ=ea(x)dxFörst beräknar vi  μ=e-12xdx=e-xy'e-x-y2xe-x=12x  e-x(ye-x)'=12x  e-x  sen ta integral från båda leden.ye-x=12x  e-x dx  (anta att u=-x och sen lös HL)y=-1+Cex 

B.N. 345
Postad: 14 feb 2018

jag förstår inte riktigt hur vi får -1 framför C

sedan så ska man bestämma värdet på C och där har man i facit satt e-1=y(1)=-1+CeC=1 men jag förstår inte riktigt hur man får fram värdet på C är det alltså bara att vi vill få e-1 och därmed får vi att C=1 så vi får ett e i HL

Svara Avbryt
Close