1 svar
143 visningar
niid 1 – Fd. Medlem
Postad: 6 maj 2020 09:08

Formel standardavvikelse för stickprov

Jag har fått en uppgift i matten som lyder såhär:

En kvinna får 4 000 tuggummin i en påse. Hon vet att det finns 4 smaker men undrar om det finns 1/4 av varje smak (1000 st tuggummin av varje). Ge exempel på hur hon kan göra för att ta reda på detta om hon vill slippa kontrollera alla tuggummin. 


Jag undrar om jag kan använda formeln för standardavvikelsen för stickprov eller om jag ska använda någon annan formel, vilken då isåfall?

haraldfreij 1314
Postad: 6 maj 2020 09:32

Ett standardtips: Börja inte i änden "vilken formel kan jag använda?" utan "vilken generell metod kan jag använda". När du har en idé om det, så kan du ta reda på exakt hur formeln ser ut för att få siffrorna rätt. Men om du börjar med att slå i formelsamlingen är risken stor att du använder formlerna fel, eller inte förstår sammanhanget.

Med det sagt verkar du ha ett bra hum om att det är "stickprov" som är lösningen. Alltså: hon kanske inte beöver räkna alla tuggummin, utan bara en del av dem. Om det är ungefär 1/4 av varje bland hennes stickprov, är det nog det i hela påsen med.

Vill du sen veta exakt hur många hon måste prova, och hur nära 1/4 hon ska acceptera, ja då får du kanske börja titta på olika formler. Generellt sätt kan man säga att ju fler hon testar desto större säkerhet, och ju närmre 1/4 av varje hennes experiment visar, desto troligare att det är 1/4 av varje i påsen.

Svara Avbryt
Close