8 svar
30 visningar
eddberlu är nöjd med hjälpen
eddberlu 1775
Postad: 10 apr 12:44

Formler och substansmängd.

Uppgift 7,11
Man låter en kopparspiral som väger 0,659g reagera med svavelångor. Då bildas kopparsulfid. När spiralen vägs efter upphettningen har den massan 0,824g. Beräkna föreningens formel. 

Varför behöver man dela n(Cu) / n(S) för att få reda på förhållandet?


Hmm. Har du någon annan bra metod för att ta reda på förhållandet? Eller syfta du på varför man just tar koppar delat på svavel och inte tvärtom?

eddberlu 1775
Postad: 10 apr 13:23 Redigerad: 10 apr 13:24

1. Varför koppar delat på svavel och inte tvärtom. 2. Jag undrar hur det fungerar också. Hur kan man få reda på förhållandet i HL genom att dela på substansmängderna i VL?

1, Nu fick man ut hur många koppar det går per svavel, dvs 2. Tvärtom hade gett att det går 0,5 svavel per koppar. Detta är ju fortfarande samma förhållande.

2, Förstår inte denna fråga.

eddberlu 1775
Postad: 10 apr 13:36

2. Det jag menar är hur hänger det ihop? Varför får man reda på antal atomer i HL genom att ta fram förhållandet i VL alltså n(Cu) / n(S)

Eftersom mol är en enhet för hur många av något det finns. Det går inte att jämföra förhållandena mellan massorna eftersom svavelatomerna och kopparatomerna väger olika mycket.

Det går att göra på båda sätten. 

Hur många mol koppar är det? Hur många mol svavel är det? 

eddberlu 1775
Postad: 10 apr 14:45
Smaragdalena skrev:

Det går att göra på båda sätten. 

Hur många mol koppar är det? Hur många mol svavel är det? 

Vilka båda sätt tänker du? Jag gör fel på samma grej på flera uppgifter och det har alltid att göra med just substansmängd. Ibland så kan man se substansmängden genom att titta på koefficienten (värdet före kemiska föreningen) och ibland så behöver man räkna ut det. Beror det på om det finns en ekvivalent mängd eller inte? Hur kan man vara säker på om det finns en ekvivalent mängd? Då är uppgiften formulerad på ett sådant sätt att det uttrycks att det inte är en ekvivalent mängd antar jag?

Smaragdalena Online 78971 – Lärare
Postad: 10 apr 15:44 Redigerad: 10 apr 16:15

Om du räknar ut antal mol koppar delat med antal mol svavel eller antal mol svavel delat med antalet mol koppar spelar ingen roll, om det (till exempel) blir dubbelt så många svavel som koppar eller hälften så många mol koppar som svavel ger samma formel för kopparsulfiden till slut.

Hur många mol är 0,659 g koppar? Hur många mol är 0,824-0,659 g svavel?

TILLÄGG: Dela med det minsta talet, så finns det en större chans att det blir "snälla" siffror.

Svara Avbryt
Close